Tržnica na otvorenom Veruda dobila je, nakon dva mjeseca radova i privremene adrese na parkiralištu iznad nje, dugo očekivanu nadstrešnicu. To je dovoljan razlog da se ove subote simbolično proslavilo, uz glazbu, šušur ljudi ovog gradskog mikrokozmosa i nezaobilaznog Budimira Žižovića Žižu i njegovu ekipu koji su pripremali posebnu poslasticu - rižoto sa sipama. Odluka je ovog puta pala na onaj crveni, jer ga, za razliku od crnog rižota, građani više preferiraju, saznali smo na licu mjesta.
- Stavili smo 20 kilograma sipe i isto toliko riže i od toga računamo da bi trebalo biti 400, 500 porcija. Naravno, to su tanjuri za degustaciju. Startali smo u 9 i 30 sati i za pripremu će nam trebati oko sat vremena. Znamo da je riža inače gotova za nekih 15, 20 minuta, ali kad se radi o ovako velikim količinama, na to se mora računati. Teorijski ne bi trebalo biti neke velike razlike u kuhanju malih ili velikih količina, ali u praksi je ipak ima.
U praksi treba, prije svega, imati dovoljno iskustva, jer moramo znati kakva je vatra te kakva padala. Kuhamo uz pomoć četiri plinske boce, a kad se ugasi vatra, treba i dalje paziti jer je još uvijek jako zagrijana, objasnio nam je tehnikalije iskusni Žižo koji je s kolegama neumorno miješao rižoto da se ne zalijepi i zagori.
Povod kuhanja, završetak radova na nadstrešnici, pozdravlja i ocjenjuje sjajnim.
- Nepotrebno je da tržnica bude zatvorena, a na ovaj način zaštitit će prodavače od lošeg vremena i vrućina. Za ovaj dio grada to je vrlo dobro i praktično rješeno. Takva tržnica će zadržati i sve ostale usluge u svom okruženju, a potrebne su. Ovdje ćemo sad imati jedan mali, lijepi centar sa zelenom tržnicom gdje ćemo moći sve dnevno obaviti. Veruda ima prednost nad gradskom tržnicom, koja je jedna od najljepših u Hrvatskoj, zbog parkinga. Zaslužila je tržnica na Verudi konačno ovakvo uređenje, opisao je on.
Neki od posjetitelja tržnice ove subote pohvalili su novu vizuru i izrazili nadu da će to sad biti prava stvar. Međutim, nisu svi najzadovoljniji izvedbom. Problem su po njima, sportskim rječnikom- bokovi. Naime, neki kupci već sad promišljaju unaprijed, jer smatraju da su prodavači nedovoljno zaštićeni, pa smo odlučili s njima to i provjeriti.
- Smatram da ovo tehnički nije dobro izvedeno. Previše je visoko, a i površina koja je natkrivena trebala je biti veća. Sad smo poprilično stisnuti, a kad bude kiša i malo vjetra, vjerojatno će sve bacati unutra. Dva mjeseca na parkiralištu je bilo dosta loše, jer neki ljudi nisu znali da smo tamo, a kad bi pala kiša bili smo baš jadni.
S te strane mi je drago da smo tu i moramo vidjeti kako će biti. Vizualno je dobro, a vrijeme će pokazati kako će biti; i sa suncem i s kišom. Mislim da su oplate trebale biti spuštene, jer nam sunce već danas udara na robu, vele nam majka Slavka Rohaček i njena kćerka Jadranka.
Otkrivaju nam jednu zanimljivost koja je vezana za najbolji period njihove prodaje, a to je bilo vrijeme Domovinskog rata. Tada, pohvalila nam se gospođa Slavka Rohaček, a koja je na ovom mjestu preko 30 godina, već bi do 11 sati prodali svu robu koju su na tržnicu donijeli. Spočitnuli su i lošu politiku onih koji dovode do toga da njihova roba "nula kilometra", kako se takva roba i naziva, a koja je vlastita proizvodnja od sjemena do ploda, teško dolazi do kupca, ali to je neka druga, mada poznata tema.
Ni među prodavačima nema konsenzusa. Neki među njima su dapače iznimno zadovoljni, a ovaj su dan opisali sretnim danom. Jedna od njih je i prodavačica Danira.
- Jako sam sretna jer se ovo danas i ono prije dva mjeseca, ne može usporediti. Nikako. Ovo sada izgleda onako kako treba - pristojno, ugodno i prozračno. Ima li deset centimetara više ili manje; tko će svima nama ugoditi? I mi smo različiti i imamo različite prohtjeve i zahtjeve. Sveukupno, ja sam danas baš ispunjena i ovo sliči pravoj tržnici. Za razliku od nekih, ja ne predviđam neke probleme s vremenom. Drago mi je da je danas ovdje iz ovog razloga prava fešta, opisuje nam ova prodavačica.
- Sviđa mi se jako, to je sad jedan ugodan open space. Možda bi sastrane trebali zimi staviti neku zaštitu, a da je ljeti maknu. Mislim da bi to najviše bilo dobro zbog starijih ljudi koji kupuju ovdje, pa bi se i više zadržavali. Tržnica u centru je sve više nedostupna zbog parkinga i ja već 20 godina sve obavljam na Verudi, otkrila nam je gospođa Jasna
A rižoto sa sipama? On je planuo u roku od odmah. Oni koji su ga kušali nisu imali zamjerki na njegov okus. Duhovito su nam poneki samo komentirali količinu sipe koja nikad nije dovoljna, ali se nisu dali smesti. Uz dobru feštu, zimske temperature i nešto toplo za pojesti, kritiku su ostavili za neki drugi dan.