Mladi Puljani u Belgiji

FOTO / Učenici OŠ Veli Vrh igrali nogomet na Polju mira

| Autor: Jelena Milović
(Foto: OŠ Veli Vrh)

(Foto: OŠ Veli Vrh)


Šestoro učenika OŠ Veli Vrh Pula, David Celega, Gabrijela Kurtović, Filip Makragić, Ema Malagić, Roko Mirković i Eni Petrović, u pratnji učitelja povijesti Igora Jovanovića sudjelovalo je na Globalnim igrama mira u Mesenu u Belgiji od 15. do 21. rujna ove godine.

David Celega najbolji glumac

Globalne igre mira sponzorira UEFA fondacija za djecu i The Children’s Football Alliance (Dječji nogometni savez) sa sjedištem u Mesenu, selu mira u Flandriji u Belgiji koje je osnovano 2014. prilikom obilježavanja 100 godišnjice početka Prvoga svjetskog rata. Riječ je o mjestu gdje su se vodile neke od najkrvavijih bitaka Prvoga svjetskoga rata. Igre se održavaju od 2014. i na njima su u proteklih deset godina sudjelovala djeca iz dvadesetak zemalja svijeta. Na ovogodišnjim je igrama sudjelovalo stotinjak djece u dobi od 14 do 18 godina iz desetak zemalja s tri kontinenta i po prvi puta djeca iz Hrvatske.

(Foto: OŠ Veli Vrh)(Foto: OŠ Veli Vrh)

Igre su se održavale u već spomenutom Mesenu, inače najmanjem belgijskom gradu, u Selu mira pokraj mjesta gdje se igrao nogomet tijekom »Božićnih primirja« 1914. godine kada su njemački i britanski vojnici izašli iz svojih rovova kako bi odigrali nogometnu utakmicu jedni protiv drugih na »ničijoj zemlji«. Viši časnici imali su potom mnogo poteškoća prekinuti primirje i uvjeriti vojnike da se ponovno počnu boriti. Prije same igre vojnici su si međusobno razmijenili božićne poklone.

Program igara sastojao se od niza sportova, tradicijskih igara, glazbenih i scenskih radionica u kojima su se sudionici iz desetak zemalja natjecali u duhu sporta, dijaloga i međusobnog poštovanja. Radionice su bile koncipirane na zajedničkim interesima mladih, odnosno na faktorima koj ih povezuju poput umjetnosti, igara i glazbe.

(Foto: OŠ Veli Vrh)(Foto: OŠ Veli Vrh)

U radionici »What would they say« David Celega je proglašen najboljim glumcem. Učenici iz OŠ Veli Vrh sudjelovali su u svim natjecanjima i pobijedili u orijentacijskom natjecanju koje se provodilo u gradu Ypresu te u igri »Sam protiv svih«. Zadatak je bio izvršiti sve izazove u što kraćem vremenu. Izazovi su bilo zahtjevni, ali zanimljivi. Neki od njih bili su stajanje na rukama četiri minute, »pimplanje« loptom 150 puta, trošenje cijele kemijske olovke, 200 čučnjeva, ili su morali napraviti ljudsku piramidu, nacrtati portrete…

Učenici su posebno ponosni na činjenicu da su igrali nogomet na »Polju mira«, mjestu gdje se odigralo »Božićno primirje«, odnosno na polju ispod kojeg leže tisuće poginulih vojnika iz bitaka koje su se tamo vodile.

The Last Post

S učenicima OŠ Veli Vrh nogomet su igrala djeca dvadesetak različitih nacionalnosti. Učenici su posjetiili memorijalni muzej u Passchendaeleu poznatom po jednoj od najvećih bitaka Prvog svjetskog rata. Nalazi se nedaleko Ypresa. Bitka se vodila više od mjesec dana, a vojnici su bili u jako lošim uvjetima, od blata, močvarnih površina, prašine, vremena i slično. U gradu Ypresu su sudjelovali na tradicionalnom završnom pozdravu palim vojnicima poznatom kao »The Last Post«, u čast sjećanja na vojnike bivšeg Britanskog Carstva i njegovih saveznika koji su poginuli tijekom Prvog svjetskog rata. David Celega bio je predstavnik škole na ceremoniji. Uz njega su bili po jedan član iz drugih timova. Uz njih su hodali časnici britanske vojske. Pred spomenikom Menin gate položili su lopte i salutirali. Bio je ovo prvi put u povijesti da sudjeluju učenici iz Istre, odnosno iz Hrvatske. Po prvi puta, na Last Postu bili su prisutni predstavnici zemalja s tri kontinenta: Afrike, Azije i Europe.

(Foto: OŠ Veli Vrh)(Foto: OŠ Veli Vrh)

Na završnoj ceremoniji u kojoj je svaka država predstavila neku svoju posebnost, učenici su otplesali istarski balun i zaslužili veliki pljesak. Učili su plesati i škotski narodni ples.

Konačno glavna poruka ovih Igara koju su učenici ponijeli sa sobom je da se kroz igru i dijalog mogu prevladati sukobi i različitosti te da je međusobno razumijevanje i poštovanje ključan korak u gradnji mira.

Učenici i škola po povratku zahvalili su Gradu Puli na potpori, ali i Kristijanu Krušiću Pipu, vozaču koji ih je unatoč devetnaest sati vožnje u jednom pravcu, vrlo sigurno odveo i doveo na ove jedinstvene sportske igre.

(Foto: OŠ Veli Vrh)(Foto: OŠ Veli Vrh)

(Foto: OŠ Veli Vrh)(Foto: OŠ Veli Vrh)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter