Ruksak pun kulture

U Osnovnoj školi Kaštanjer održana jedinstvena bubnjarska radionica

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Osobna arhiva)

(Foto: Osobna arhiva)


Osnovna škola Kaštanjer iz Pule izabrana je za provedbu programa »Ruksak (pun) kulture 2024«. Ovoga je tjedna realizirana prva radionica, čiji je voditelj bio Branko Trajkov. Trajkov organizira kreativne i glazboterapijske bubnjarske radionice za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama. Osmislio je i ovu jedinstvenu bubnjarsku radionicu pokušavajući energijom glazbe i ritma ući u svijet onih kojima sustav ne pomaže uvijek na odgovarajući način. U radionici su sudjelovali učenici 7.a i 7.c razreda.

- Bio je to neobičan susret učenika s vrlo interesantnim aktivnostima zajedničkog muziciranja, slušanja, promatranja i međusobnog praćenja znalački vođenim ritmičkim zadacima koje je pred njih postavio ovaj zanimljivi umjetnik. Svaki učenik imao je svoj bubanj, 50 bubnjeva sveukupno, i svaki je individualno dao svoj doprinos ukupnom glazbenom performansu.

(Foto: Osobna arhiva)(Foto: Osobna arhiva)

Cilj ovakvih radionica je na spontan i prirodan način sudionicima pružiti uvid u ritam, glazbenu kreaciju i osobni zvučni doživljaj. Za vrijeme izvođenja radionica gradi se skladna i čvrsta zajednica temeljena na hijerarhiji zvuka i ritma, a ne tjelesnih, umnih ili društvenih predispozicija sudionika. Isto tako, putem glazbenih obrazaca cilj je otvoriti i stimulirati nove kanale neverbalne komunikacije, kaže Trajkov.

Trajkov se rodio i odrastao u Zagrebu, a diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao inženjer arhitekture. Kao dijete znao je što bi htio raditi kad odraste. Zanimale su ga glazba i umjetnost. Završio je i glazbenu školu za klavir, a gitaru je naučio sam. Bio je član više rock bendova pa i poznatog Zabranjenog pušenja iz Sarajeva. Uspješno surađuje s Lidijom Bajuk, poznatom pjesnikinjom i kantautoricom, istaknutom predstavnicom suvremene hrvatske etno glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter