Neugodno iznenađenje

Stanari Buonarrotijeve ulice umjesto budućeg parka dobili nove - rubnike

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


»Poštovani, molim da stanarima oko Buonarrotijeve ulice 7, 9,11,13 i tako dalje netko objasni tko je tražio uređenje tobože parkova oko zgrada kad nitko od predstavnika i upravitelja stanara nije upitan, a još manje je dao privolu za izvođenje radova. To je naše zajedničko zemljište i netko ga uzurpira tobože uređujući. Ujedno gubimo i parkirna mjesta i nećemo imati gdje parkirati automobile. Kome treba park? Psima, jer djece ionako nema, ili nekome tko troši naš novac jer je nesposoban smisliti nešto inovativnije?!...«, piše to, između ostalog, u dopisu kojeg je stanar Buonarrotijeve ulice Nino Alaber, poslao uredništvu Glasa Istre.

Građani su to tražili

Navedeno smo 23. rujna proslijedili Gradu Puli tražeći objašnjenje, a usput smo nadležne upitali jesu li stanovnici navedene ulice prethodno obaviješteni o tim radovima i, ako jesu, na koji način, kolika je površina zahvaćena radovima, temeljem koje se odluke Grada krenulo u tu investiciju, koliko će koštati radovi i kada će biti okončani te o kakvom se projektu radi i tko je izvođač radova.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Nakon 15 dana stigao je odgovor kojeg nam je proslijedila Martina Žufić iz Grada Pule, a proslijedila nam je projekt kojeg je, za Grad, izradio rovinjski projektantski ured »Kappo«. U njemu piše kako je Grad, kao investitor, od projektantskog ureda naručio izradu izvedenog projekta za lokaciju u Buonarrotijevoj ulici u Puli.

- Radovi koji se izvode u Buonarrotijevoj ulici dio su projekta koji je usvojen kroz participativno budžetiranje putem kojeg su usvojeni svi prijedlozi građana dostavljeni kroz prijedloge za 2023. i 2024. godinu i koji su sastavni dio Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2024. godinu. Projektom je, kako je i predloženo, planirano formiranje nekoliko parkirnih mjesta (podloga će biti vodo-propusne saće) s dodatnom sadnjom stabala i grmova, te drugi dio koji je osmišljen kao zona za odmor i druženje u kojem je planirana nova sadnja i postava urbane opreme (klupa i piknik setova). S obzirom da su klimatske promjene nemilosrdne prema mladim sadnicama, kako bi sa sigurnošću omogućili njihov opstanak i daljnji rast, na površini je planirana i postava sustava za navodnjavanje. U ovoj se fazi izvode samo radovi na zamjeni rubnjaka, dok će naknadni radovi na zelenilu i postavi opreme slijediti u narednim mjesecima, piše u odgovoru Grada Pule.

Mjesni odbor nema saznanja

Bilo kako bilo, neke odgovore na naša pitanja nismo dobili, ali smo zato dobili odgovor od predsjednika Mjesnog odbora Vidikovac Borisa Ivančića.

(Snimio Zoran Oljača) Boris Ivančić (Snimio Zoran Oljača)

- Da će se u Buonarrotijevoj ulici napraviti nekakvo igralište doznali smo onako, »ispod žita«, neslužbenim kanalima. Mi u Mjesnom odboru Vidikovac nemamo ništa protiv. Dapače, na našoj sjednici zatražit ćemo od Grada formalno da nam se odgovori o čemu je riječ. Znate, nedaleko »Plavog« spomenika svojevremeno je izgrađeno igralište za djecu s igralima i ono je ograđeno. Neki su stanari okolnih zgrada bili zadovoljni, a neki baš i ne, pa smo na njemu imali nekoliko intervencija. Pojedinci su se bunili što unutra ulaze psi okolnih stanara, a i ogradu su vandali srušili. Kao Mjesni odbor pomažemo koliko možemo, ali nemamo baš utjecaja na ono što se tiče samih stanovnika Vidikovca, rekao nam je predsjednik MO Vidikovac Boris Ivančić.

Više o Mjesnom odoboru Vidikovac i najvećem tamošnjem nerješenom problemu donosimo u ponedjeljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter