DAN RUŽIČASTE VRPCE

FOTOGALERIJA / Održana šesta utrka "Ne 'ću ben', hodi zajno": Za podizanje svijesti oko raka dojke trčalo gotovo 700 sudionika

| Autor: Zoran Oljača


Klub Gea Pula i ove godine tradicionalno obilježava Dan ružičaste vrpce i Ružičasti mjesec 2024. s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda dojki, kako bi se bolest otkrila na vrijeme kada je vjerojatnost izlječenja velika.

Bogat program Ružičastog mjeseca počeo je na pulskim Valkanama tradicionalnom, šestom po redu, humanitarnom utrkom/šetnjom "Ne 'ću ben', hodi zajno" pod sloganom "Nemoj da ti se grusti", u organizaciji Atletskog saveza Istre. Glavna utrka krenula je s Valkana, a trčalo se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog doma, te dalje prema šetnici Verudele do tvrđave Bourguignon i natrag. Istovremeno, krenula je i rekreativna šetnja, odmah nakon trkača, a njena je ruta bila šetalište Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali i natrag do Valkana.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Pokloni za najuspješnije

- Jako smo zadovoljni odazivom na našu, šestu po redu, humanitarnu utrku, a sretni smo jer nas je i ovo lijepo vrijeme dočekalo. Zahvalila bih se ovim putem Istarskoj županiji, Gradu Puli i svim našim građanima koji nas podržavaju i sudjeluju u našim aktivnostima koje imaju za cilj pomoći ženama koje imaju zdravstvene probleme. Na ovu utrku dolaze cijele obitelji, od onih najmlađih do najstarijih i mogu reći da naš rad podupiru i druge Udruge.

Najstariji sudionici imaju oko 80-ak godina, a oni najmlađi imaju od tri do četiri godine. Za naše najmlađe organizirali smo i dječji kutak. Zaista im svima hvala od srca. Vjerujem da ćemo ove godine dostići brojku od oko 700 natjecatelja. Za iskusne trkače imamo stazu dugu šest kilometara, za one koji su u slabijoj formi staza je kraća za 200 metara i njima će se pridružiti i šetači. Svi zajedno odšetat će do Gortanove uvale i natrag.

Na cilju sve dočekuje domaći fažol kojeg su pripremili vrijedni kuhari iz Arena Hospitality Grupe, točnije Hotela Brioni, fažol nam je osigurala udruga Istarski eko proizvod, a kobasice mesnica Alverde i Stari grad. Za glazbeni dio i ove godine zadužen je DJ Denis Goldin, a najmlađe u dječjem kutku zabavljaju Žuti kišobran i Rozi make-up corner. Start utrke uveličale su svojim nastupom pulske mažoretkinje, rekla nam je predsjednica Kluba Gea Pula Nataša Vitasović.

Najuspješniji trkači nagrađeni su poklon paketima sponzora, a šest ženskih sudionica utrke osvojit će besplatan ultrazvučni pregled dojki u ordinaciji dr. Loredane Premate Milas. Kao nagradu za donaciju, svi sudionici dobivaju majicu s natpisom "Nemoj da ti se grusti", koju je dizajnirala Lara Bolković.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- U ovoj humanitarnoj utrci Kluba Gea Pula sudjelujem od početka. Evo već šesti put. Potrebno je podržati sve ovo. Inače, obožavam trčati, a nedavno sam sudjelovala i u utrci memorijalnoj utrci Ivana Todorića koju je u Valbandonu organizirala Policijska uprava istarska, a tu je i jedinstvena noćna utrka Pulska Xica.

Treniram dva do tri puta tjedno, a moja ruta obično iznosi šest do sedam kilometara. Znam ponekad pretrčati i 10-ak kilometara. Trčim po Verudeli, Zlatnim stijenama, a ponekad trčim od Vinkurana do Banjola i tamošnjeg kampa Indije, rekla nam je simpatična 70-godišnja Nirvana Mihovilović iz Pule.

- Imam devet godina i dolazim iz Vodnjana. Došao sam na Valkane kako bih pješačio s nonom Kristinom, a moja će mama Viktorija trčati. Kada me pitate što u školi volim raditi, odgovorit ću vam - košarku, rekao nam je Diego Vrtačić iz Vodnjana.

Cilj manifestacije je okupiti velik broj građana svih dobnih skupina, cijele obitelji, kako bi se prenijela važna poruka o brizi za vlastito zdravlje, tjelesnoj aktivnosti, boravku u prirodi, uravnoteženoj zdravoj prehrani od lokalnih svježih namirnica, ali i važnosti druženja, dobrog raspoloženja i pozitivnih emocija koje doprinose zdravlju organizma.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ružičasti mjesec

Program Ružičastog mjeseca nastavlja se 10. listopada u Svetom Lovreču, Gradski trg 4, predavanjem "Utjecaj pravilnog disanja i tjelovježba na zdravlje" fizioterapeutice Gracijele Benčić.

Od 20. do 27. listopada na društvenoj mreži Facebook održat će se humanitarna aukcija "Nemoj da ti se grusti", zahvaljujući brojnim sponzorima koji su donirali svoje usluge i proizvode.

Ove godine, program Ružičastog mjeseca obogatit će Bruno Šimleša promocijom nove knjige "A što kad se netko naš razboli" u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli, 24. listopada, s početkom u 18 sati. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, a posjetitelji će moći kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.

Zadnja nedjelja u mjesecu listopadu, 27. listopada, s početkom u 10 sati, tradicionalno je rezervirana za BakalaRun, humanitarnu utrku u organizaciji "Teći, isti, piti" i Erika Lukšića, pod pokroviteljstvom Alden Bakalara. To će biti prigodan završetak Ružičastog mjeseca, kojim Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea podiže svijest o važnosti preventivnih pregleda dojki kao jedinom sigurnom putu za smanjenje smrtnosti od ove vodeće maligne bolesti u žena.

Elvis Morina i Caffe Bar La Resistance, tijekom cijelog mjeseca listopada dio prihoda od prodanih kava donirat će Klubu Gea Pula. Sva sredstva prikupljena humanitarnom akcijom usmjerena su na financiranje programa podrške koje Klub Gea Pula pruža oboljelima od raka dojke, ali i drugih malignih oboljenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter