OZAD ARENE

FOTO / Održan peti susret povijesnih vozila: Entuzijasti pokazali svoje vremešne limene ljubimce

| Autor: Zoran Oljača


Peti po redu Susret povijesnih vozila u organizaciji Auto moto kluba Pula - Pola I održan je danas na trgu Ozad Arene. Dosadašnja izdanja ove manifestacije održavala su se na Forumu, a ove godine, Ozad Arene bilo je pedesetak starodobnih automobila i motora iz Istre i Italije.

- Manifestacija nije održana nekoliko godina zbog pandemije, ali opet smo krenuli. Uključili su se mlađi i nastavljamo. Evo, ovi izloženi motori rezultat su učlanjenja mlađih članova. Mogu reći da je ovakva manifestacija dio gradskog tehničko - kulturnog nasljeđa, dio povijesti i svaki bi grad trebao imati i njegovati ovako nešto. Pojedini posjetitelji starije dobi vole pogledati automobile kojih danas na našim prometnicama više nema. Svoj dolazak najavili su vlasnici oldtimera iz cijele Istre.

Ima ih iz Umaga, Žminja, Pazina, Vodnjana, Galižane. Istaknuo bih kako su to entuzijasti koje je spojila strast prema starodobnim vozilima. Nakon okupljanja sudionika slijedi svečano otvaranje, a odmah potom i defile pulskim ulicama. Mi ćemo naše sudionike odvesti i do podzemnih hodnika Zerrostrase. Defile je predviđen kroz grad do Verudele s povratkom do ove lokacije Ozad Arene, rekao nam je predsjednik AMK Pula - Pola I Boris Siljan.

Inače, ovaj klub djeluje od 2014. godine i danas okuplja 70-ak članova.

Siata Fiat 850 iz 1968.

- U našem klubu članovi imaju vozila starija od 30 godina. To znači da tim vozilima treba posvetiti posebnu pažnju. Želio bih istaknuti da većina ovih vozila imaju posebne registarske oznake, na kojima su slova PU i PV, a PV je oznaka za povijesno vozilo. Njihovi su vlasnici obično iskusni automehaničari i entuzijasti, jer ovaj hobi zahtijeva puno ljubavi i ulaganja, ali se trud u konačnici isplati, dodao je Siljan.

Među izlagačima "ulovili" smo tako i 74-godišnjeg Zlatka Ivančića iz Vodnjana koji je stigao sa svojim Fiatom.

- Ovo je moj Siata Fiat 850 iz 1968. godine, kabrio, dvosjed i mogu reći da je jedan od rijetkih u svijetu. Proizvedeno ih je 3.000, a danas ih je u svijetu ostalo oko 250. Prije toga sam imao Triumph Spitfire i mijenjao sam ga za ovaj Fiat jer sam ga želio imati cijeli život. Još kao dijete sanjao sam o njemu.

Prije tri sam godine, u Italiji, uspio sam ostvariti svoj san. Inače, ide brzinom od 100 kilometara na sat, mada, mislim da može potegnuti i do 120 km/h. Ovo je jedan mali, ljetni auto. Njime se supruga i ja vozimo po cijeloj Hrvatskoj. Očuvan je, održavan i držim ga u garaži, rekao nam je Zlatko.

Zaljubljenici u motocikle

U Pulu je jučer stigao i zaljubljenik u stare motocikle 47-godišnji Paolo Tarticchio iz Galižane.

- Ponosni sam vlasnik ovog Tomosa 250 SGS iz 1956 godine. Kupio sam ga na Krku prije četiri godine. Kako se kaže, to je moja ljubav od malih nogu. Restaurirao sam ga sam. Ne bih znao koliko na tržištu vrijedi, ali znam da ih nema mnogo. Teško ih je uopće naći. Evo ovo mu je prvi dolazak na Susret oldtimera jer sam ga, nakon restauracije, prvi put upalio prije tjedan dana. Na njemu sam radio oko četiri godine. Malo po malo, komad po komad. Inače, s prijateljem koji također voli stare motore, volim đirivati po Istri, rekao nam je Tarticchio.

Spomenimo i da datum održavanja ove manifestacije nije slučajno odabran i ima svoje značenje. Prema riječima Borisa Siljana Susret povijesnih vozila vežu uz datum priključenja Istre domovini Hrvatskoj, odnosno organizira se u povodu Dana Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter