upisano ukupno 1318 stabala

FOTO / Digitalni katastar stabala i na grobljima Grada Pule

| Autor: Glas Istre
(Foto: Monte giro doo)

(Foto: Monte giro doo)


Nastavno na predstavljanje digitalnog katastra stabala Grada Pule i Pula Herculanee, komunalno društvo Monte giro izvještava da je u suradnji s Gradom izradilo elaborat i digitalni katastar stabala na grobljima Grada Pule - Gradskom, Štinjanskom i Mornaričkom groblju. 
Ukupno je označeno, pregledano i upisano ukupno 1318 stabala, od toga 683 na Gradskom groblju, 566 na Mornaričkom groblju i 69 na Štinjanskom mjesnom groblju. Najbrojnija vrsta stabala koja prevladava na pulskim grobljima je mediteranski piramidalni čempres, i to njih 1021 od ukupno popisanih 1318 stabala, ili 77,5%. Projekt evaluacije i izrade digitalnog katastra stabala trajao je 6 mjeseci.

(Foto: Monte giro doo)(Foto: Monte giro doo)

U zadnje dvije godine na pulskom grobljima je zasađeno i 48 mladih čempresa piramidalisa u svrhu očuvanja zelenih drvoreda na našim grobljima, a do kraja ove godine bit će zasađeno još 12 mladih čempresa piramidalisa na Gradskom groblju u Puli.
Nakon snimanja podataka terenskom izmjerom, te nakon stručne procjene postojećih stabala, formira se digitalni katastar stabala (DKS). Na temelju tih podataka izrađuje se elaborat iz kojeg je vidljivo koliko stabala ima na grobljima, koje su vrste, na kojoj lokaciji se nalazi koliko stabala, u kakvom su stanju stabla, koje su preporuke za pojedino stablo i slično. 

(Foto: Monte giro doo)(Foto: Monte giro doo)

Podaci iz digitalnog katastra stabala koriste se za dokumentiranje i sustavno gospodarenje stablima te izradu raznih statistika. Katastar se kontinuirano aktualizira ovisno o promjenama i javno je dostupan svim građanima putem posebne web stranice https://dks.mg.hr pri čemu svi zainteresirani mogu saznati osnovne podatke o pojedinom stablu. 
Digitalni katastar stabala na groblju bit će uskoro unesen i u gradski digitalni katastar stabala te će ovi podaci biti sastavni dio sveobuhvatnog gradskog katastarskog sustava.
U Monte giru i Gradu Puli su svjesni činjenice da je kvalitetna briga o stablima od velike važnosti za građane grada Pule koji posjećuju svoje najmilije na grobljima.
Elaborat i digitalni katastar stabala na grobljima Grada Pule izradilo je društvo Arbofield d.o.o. iz Jastrebarskog, pod vodstvom dr.sc. Nikole Lackovića, ovlaštenog inženjera šumarstva.

(Foto: Monte giro doo)(Foto: Monte giro doo)

(Foto: Monte giro doo)(Foto: Monte giro doo)

(Foto: Monte giro doo)(Foto: Monte giro doo)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter