Jednostavan, brzi pristup informacijama

Predstavljen Zeleni katastar Pule: Građani mogu po lokaciji pronaći svako stablo

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Pulski gradonačelnik Filip Zoričić i direktor Herculanee Pula Robi Fuart jutros su u Komunalnoj palači predstavili Zeleni katastar Pule, javni preglednik prostornih podataka fokusiran na zeleni fond grada Pule. Prema riječima gradonačelnika, riječ je o izuzetno važnoj temi o kojoj je već bilo puno govora, a istaknuo je i da će ovaj preglednik pružiti precizan i jasan uvid u upravljanju zelenim površinama i komunalnom infrastrukturom grada Pule.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


- Toliko puta smo mogli čuti u eteru da ova gradska uprava na čelu samnom samo ruši stabla, a da ne sadi i ne gradi ništa. Moram to demantirati. Mi smo rekli na početku mandata da ćemo za jedno slušeno stablo zasaditi dva. Po zadnjim brojkama koje imamo, to je gotovo deset stabala za jedno srušeno stablo, što je po meni itekako dobra i važna vijest, naglasio je Zoričić i zahvalio trgovačkom društvu Pula Herculanea koji na ovom projektu vrijedno radi već duže vrijeme. Istaknuo je i da će katastar biti redovito ažuriran, a da će građanima na stranicama Grada i Herculanee u svakom trenutku biti javno dostupni podaci, kao što će biti i primjerice s listom gradskih stanova.

Uz demonstraciju preglednika, direktor Herculanee Pula Robi Fuart objasnio je da su u izradu ovog projekta krenuli prije nepune dvije godine, a da nakon što su postavili platformu, krenuli su ubacivati podatke, na čemu intenzivno rade više od godinu dana. U preglednik je integriran cijeli set podataka iz područja čistoće i hortikulture, dok su trenutno za javnost dostupni podaci o stablima i lokacijama košarica za otpad. Uskoro će biti dostupne i panoramske snimke koje prikazuju stanje u prostoru pa tako i stanje zelenog fonda na području grada. Radi se o radnom materijalu koji se kontinuirano nadopunjuje podacima te se redovito ažurira i mijenja u skladu s trenutačnim stanjem na terenu.

- Platforma ima puno širi spektar segmenta koje pokriva. Dakle, imamo gospodarenje odpadom, održavanje zelenih površina, održavanje javnih površina, košarice za smeće, pa tako i upisna područja osnovnih škola. Znači, cijeli niz podataka kojima upravlja Grad Pula i Herculanea. Do sada je uneseno 34 parka i zelene površine unutar grada koje održavamo, još 300 ostalih zelenih površina koje se ne vode kao park. Uneseno je, da tako kažem točkasto, odnosno pozicijski, 2880 stabala, a za 1400 stabala su uneseni atributi, znači imamo vrstu stabla, promjer, visinu i godinu sadnje. Kada govorimo o onim projektima koji su realizirani u ovom razdoblju dok se katastar izrađivao - kao što su Hidrobaza, Zaobilaznica, tu su podaci puno precizniji, a stabla su ondje već i čipirana, rekao je Fuart.
Istaknuo je i da će Zeleni katastar pružiti uvid i podatke o tome koliko je stabala točno uklonjeno od trenutka kada je on pokrenut, koliko ih je posađeno, jesu li stabla uklonjena zbog bolesti ili projekata. Dodao je i da se unesena stabla ne mogu ukloniti, a da ne ostane trag.

- Zaista gdje god možemo, uređujemo zelene površine, ali na ovom pregledniku, neće biti samo stabla, nego i podaci o lokacijama košarica za otpad. Uskoro nas čekaju još novosti vezano za urbanu šumu, na Monvidalu nastavljamo s provođenjem zelenih politika, s ozelenjavanjem nastrešnica i slično, rekao je Zoričić.

Za idući tjedan najavio je konferenciju za novinare na kojoj će javnost upoznati s projektom Giardini, koji bi, kako je rekao, trebao započeti u 2025. godini kao "jedan važan identitetski dio grada Pule", a prezentirat će i koliko će dodatnih stabala ondje posaditi. Najavio je, usto, i da će uskoro izaći u javnost s informacijama o javnim špinama u gradu Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter