donosimo detalje

Sutra je Svjetski dan srca. Za građane Pule od jutra javnozdravstvena akcija, savjeti i edukacija

| Autor: Zoran Oljača
Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)

Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)


U ponedjeljak, na Svjetski dan srca, od 7.30 do 9.30 sati Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije ispred glavnog ulaza na adresi Nazorova 23 provodit će u suradnji s Medicinskom školom Pula javnozdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka za sve zainteresirane. Svi sudionici će dobiti savjete i edukativne materijale o zdravom načinu života.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su skupina bolesti koje zahvaćaju srce i/ili krvne žile. Mogu biti uzrokovane kombinacijom čimbenika rizika, kao što su nepravilna prehrana, korištenje duhana, tjelesna neaktivnost, štetna upotreba alkohola, visoki krvni tlak, visok kolesterol, dijabetes, pretilost, bolesti bubrega i stres.

Obiteljska anamneza, spol i dob također mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Najčešće su koronarna bolest srca i infarkt miokarda (srčani udar), cerebrovaskularni inzult (moždani udar), a isto tako i hipertenzija koja je i zasebna bolest, ali i čimbenik rizika za druge KVB.

Iako je zadnjih dvadesetak godina prisutan trend smanjenja smrtnosti od KVB u Istri, Puli i u Hrvatskoj, one i dalje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta. Bolesti cirkulacijskog sustava su vodeća skupina uzroka smrti u Istarskoj županiji zbog kojih je u 2022. godini umrlo 1.240 osoba (42,5% ukupno umrlih), 569 muškaraca (37,9% umrlih muškaraca) i 671 (47,5% umrlih žena) žena. Svaka četvrta osoba koji umre do 70 godine života u Istarskoj županiji, umrijet će od KVB-a

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter