DAN POLICIJE

FOTO / Natjecanje policajaca motociklista i najveće plovilo policijske flote. Pobjedu odnijeli istarski policajci

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


I ove godine povodom Dana policije, Policijska uprava istarska organizirala je Dan otvorenih vrata. Tako su svi stanovnici Pule i Istre jučer, na parkiralištu Karolina ispod Arene, mogli pogledati natjecanje policijskih motociklista pod nazivom Memorijal Šime Buzov te se pritom detaljnije upoznati s radom prometne policije.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Na Riječkom je gatu cijeli dan bio privezan brod »Ivan Kamber«, inače najveće plovilo u policijskoj floti Republike Hrvatske.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Oči na leđima

- Za današnje sudjelovanje na Memorijalu Šime Buzov u Puli prijavilo se 44 sudionika iz cijele Hrvatske. Naime, iz svih hrvatskih Policijskih uprava u Pulu je stiglo po dvoje policajaca motociklista. Na ovom poligonu odratit će dvije vožnje i to u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Na koncu ćemo odabrati najbolju Policijsku upravu i najboljeg pojedinca. Ove su nam godine u goste stigli i članovi Vojne policije.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Na poligonu sudionici pokazuju svoju vještinu i na koji način upravljaju službenim policijskim motociklom. Ukupno će imati 11 vježbi. Od slaloma, klacaklice, vožnju u osmici, izbijanju čunja sa stop palicom, podizanju alki, podizanje čunja i ostalo. To su sve iskusni i uvježani motociklisti iz cijele Hrvatske. Policijski motori su marke BMW 1.200 i 1.250 RT. Ti motori, na hrvatskim cestama, predstavljaju svakodnevicu, rekao nam je organizator natjecanja Frano Čović, inače voditelj policijske vožnje na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- U policiji radim već osam godina, a na ovom natjecanju sudjelujem već treći put. Lani smo kolega i ja u ekipnom dijelu natjecanja zauzeli treće mjesto. Inače, vezan sam za Pulu jer sam se na početku karijere zaposlio upravo u policijskoj Postaji prometne u Puli. Volim dolaziti u Pulu. Tu sam bio prije dva tjedna. Na ovom poligonu gleda se spretnost policajaca na motoru. Mogu reći da je konkurencija iz godine u godinu sve bolja, a kada me pitate kakav je posao biti policajac na motoru, mogu reći da je jako zanimljivo, ali i nadasve dinamično. U mom poslu je najbitnija opreznost, jer policijski motociklisti, kako kažu, moraju imati »oči na leđima«.

Nikada ne znate kada će vam netko na cesti oduzeti prednost. Često imamo upaljene rotacije i na intervencije vozimo brzo. Moja zaduženja tijekom jednog radnog dana počinju ujutro kada mi se uruči nalog sa pozicijom na kojoj provjeravam alkoholiziranost vozača, nepropisno parkiranje, odnosno je li tok prometa normalan, rekao nam je jedan od sudionika Memorijala Šime Buzov, policijski službenik Postaje prometne policije iz Čakovca Neven Celinger.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Na ovom Memorijalu sudjelujem već peti put. Poligon mi se čini dosta zahtjevan. On u stvari predstavlja repliku gradskog prometa. Inače, ovi naši motocikli su dosta teški. Na ovom sam Memorijalu pobjedio 2019. i 2021. godine. Bez obzira što je konkurenacija velika, mogu reći da se natječem sa svojim kolegama iz cijele Hrvatske, rekao nam je pulski policijski motociklist Denis Brajković.

Najveće plovilo

Za Dan policije cijeli dan je na Riječkom gatu u Puli bilo privezano novo i najveće plovilo u policijskoj floti, brod ‘’Ivan Kamber’’.

- Danas je naime i Dan otvorenih vrata Pomorske policije. Tako da svi posjetitelji mogu pogledati 27 metarski brod »Ivan Kamber«. Njega Policijska uprava istarske duži odnedavno. Na taj način posjetitelji će se moći pobliže upoznati s radom Pomorske policije. Mi u policiji takvo polovilo nazivamo »tip A«. Riječ je o najvećem policijskom plovilu u našoj floti. Kako bi zadovoljio svim zadaćama, brod je jako dobro opremljen. Njime se nadzire i štiti pomorska granica.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Dan policije u Istri obilježava se već neko vrijeme. Počeli smo 14. rujna utrkom u Valbandonu povodom Memiorijala utrke Ivan Todorić, u ponedjeljak smo održali sportska natjecanja policijskih službenika u streljaštvu i odbojci na pijesku. Utorak je bio rezerviran za više aktivnosti, od prijema i svečanosti za uzvanike do samih policajaca. Jučer smo darivali krv u prostorijama Policijske uprave istarske. Iza nas je, mogu reći, bio vrlo sadržajan tjedan, rekao nam je Alen Pačić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave istarske.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

I za sam kraj, obišli smo impresivan brod »Ivan Kamber«, u kojoj posadu čine Josip Bubić, zamjenik zapovjednika, Davorin Marinić, mornar i zapovjednik broda Goran Đurić.

Pobjedu odnijeli istarski policajci

Natjecanje Memorijala Šime Buzov odvijalo se pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Zvonimir Mijačević iz PU istarske. Drugo mjesto pripalo je Slavu Lijiću iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Ivan Bosanac iz PU požeško-slavonske.

U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU istarske (Zvonimir Mijačević i Denis Brajković). Drugo mjesto osvojila je PU požeško-slavonska (Ivan Bosanac i Dominik Ivić), a treća je bila ekipa PU međimurske (Neven Ceilinger i Branimir Leko).
Pehare najboljim policijskim službenicima uručili su zamjenik načelnika PU istarske Božo Kirin i sestra preminulog Šime Buzova Dijana Blažević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter