zanimljiv program

Pula u petak postaje dio Europske noći istraživača, a Sveučilišni kampus velika arheološka igraonice

| Autor: Glas Istre
(Foto: Europska noć istraživača)

(Foto: Europska noć istraživača)


Europska noć istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva '"Reconnect science with the blue society'", koja će se održati u petak od 17 do 22 sata u
prostorima sveučilišnog kampusa.

Europska noć istraživača održava se u gradovima diljem Europe, a u Hrvatskoj se održava u Splitu, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Puli.

Najmlađe posjetitelje u Puli očekuje arheološka igraonica. Djeca će se, kroz igru u pješčaniku, upustiti u otkrivanje arheoloških nalazišta te će imati priliku pronaći svoje prve artefakte i ekofakte, koje će potom promatrati pod stereomikroskopom. Svi sudionici će imati priliku koristiti polarizacijski mikroskop i saznati što se sve krije u zemlji koju su arheolozi iskopali.

Tražit će tragove prapovijesnih životinja, biljaka, ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena.
Sudionici će kroz igru ,"U potrazi za Nemom" imati prilike upoznati tipove robota. Kroz
edukativnu radionicu sudionici će se moći upoznati s komercijalnim i alternativnim vrstama školjkaša u uvjetima klimatskih promjena.

U radionici "Morski kleptomani" posjetitelji će na živim jedinkama spoznati kako neki morski puževi golaći "kradu" žarne stanice i kloroplaste iz drugih organizama i ugrađuju ih u svoja tkiva za potrebe ishrane i obrane od predatora. Osim toga, prikazat će se problematika invazivnosti zelene alge roda Caulerpa i moguće mjere za njezino
uklanjanje i gospodarsko iskorištavanje.

U okviru EU kutka posjetitelji će imati priliku gledati pod mikroskopom stvari iz svakodnevnog života (kao što su kristali šećera i soli, zrnca pijeska, lišće) i sudjelovati u provođenju kratkih i jednostavnih znanstvenih eksperimenata naziva "Vidim dvostruko", "Vodeni pokrov" i "Nevidljiva tinta".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter