Zahuktali se radovi

Obišli smo bivšu pulsku Mornaričku bolnicu u kojoj se planira studentski kampus. Donosimo detalje o sadržajima koji će se ponuditi studentima i roku za dovršetak

U budućem kampusu bit će veći broj sastavnica Sveučilišta: od prirodnih, tehničkih do društvenih znanosti, kao i prostori za studentske službe, studentski restorani i knjižnični ogranci. Kampus će imati niz sadržaja dostupnih javnosti, poput knjižnica, laboratorija, izložbenih prostora, multifunkcionalnih prostora, sportskih objekata i prostora za izvedbe

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Zahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Zahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


Učionice, nastavnički kabineti, laboratoriji i ostali studentski sadržaji, sve će to studentima biti dostupno na novoj lokaciji Studentskog kampusa u bivšoj Mornaričkoj bolnici koja se ovih dana intenzivno preuređuje. Kako sve izgleda u prvoj fazi radova, rekonstrukciji postojećeg objekta, a nakon što je izvođač uveden u posao lanjskog prosinca, zabilježili smo jučer. Kroz zgradu bivše bolnice provele su nas voditeljica Ureda za projekte i razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile Mirena Tubić i projektna administratorica Antonija Zgaljardić.

Preuređuje se 10.500 kvadrata

Prostor mora biti stavljen u funkciju najkasnije do kraja 2023. godine, a u njemu će se nalaziti veći broj sastavnica: od prirodnih, tehničkih do društvenih znanosti, kao i prostori za studentske službe, studentski restorani i knjižnični ogranci. Ukupna vrijednost projekta je 7,8 milijuna eura, od čega se 5,2 milijuna sufinancira sredstvima EU-a, a ostatak iz državnog proračuna. Sama adaptacija košta 7,5 milijuna eura, od čega se iz EU fondova sufinancira 4,9 milijuna eura. Ostatak od 300 tisuća eura odnosi se na trošak projektnih aktivnosti, promociju i vidljivost, upravljanju projektom te administraciju.

Zahuktali se radovi na budućem kampusuZahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Na prvom katu zatičemo radnike i krećući se desnim krilo zgrade dolazimo na mjesto nekadašnje kuhinje, koja će se ovdje nalaziti i nakon adaptacije, a tu će biti i studentski restoran. Radovi se obavljaju u dvije faze: u prvoj će se adaptirati dio prizemlja i prvi kat površine od 4.260 četvornih metara, a u drugoj dio prizemlja i drugi kat, što je dodatnih 6.240 kvadrata. Sveukupni radovi obuhvaćaju 10.500 kvadrata neto korisne površine, upućuju nas na licu mjesta.

U prizemlju će se nalaziti Fakultet informatike i Znanstveno- tehnološki institut Visio, a bit će tu i studentske službe i prostorije studentskog centra, odnosno studentskog restorana te ured za izdavaštvo i knjižne ogranke Sveučilišne knjižnice. Na prvom katu predviđene su prostorije Filozofskog fakulteta, a na drugom katu Tehničkog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, rečeno nam je pri obilasku. "U ovoj fazi radova, na vanjskom prostoru neće biti zahvata jer ta prvotna faza podrazumijeva samo visoki rohbau, nakon čega će uslijediti sljedeća faza", doznajemo.

Zahuktali se radovi na budućem kampusuZahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Budući da Sveučilištu nije intencija stati s projektnim aktivnostima unutar Mornaričke bolnice, već se nadaju da će i na tom području uz prostore za znanstveno – nastavnu djelatnost, studentski restoran i knjižnične ogranke tamo niknuti i studentski dom, u planu kroz EU perspektivu 2021.-2027. predviđena su i sredstva za izgradnju studentskog smještaja.

Dvije lokacije

Time bi se zaokružila kompletna cjelina; postojao bi prostor za nastavu i nastavno- znanstvenu djelatnost, čime bi se povećala kvaliteta odvijanja nastavnog procesa. Studentima smještenima u dom na ovoj lokaciji u blizini bi bile sportske dvorane, što bi otvorilo mogućnost odvijanja raznih programa. "Imali bismo dva kampusa, jedan u Zagrebačkoj, jedan ovdje. Tu bi bile određene sastavnice i uz Studentski dom na oba mjesta imali bismo zaokružen sadržaj na dvije lokacije, što otvara i razne mogućnosti za same studente; kulturne, sportske i ostale", pojašnjavaju naše sugovornice.

Zanimalo nas je hoće li udaljenost jednog i drugog kampusa utjecati na svakodnevni rad studenata. Sa Sveučilišta odgovaraju da će se novim kampusom svakako povećati kvaliteta odvijanja nastavnog procesa na studijima pulskog Sveučilišta, s obzirom na sve veći broj studijskih programa i sveučilišnih sastavnica. Time će Sveučilište proširiti prostorne kapacitete na dvije lokacije, odnosno na dva kampusa za razne sastavnice, od tehničkih i prirodnih do društvenih znanosti, sudjelujući i djelujući time u razvoju lokalne zajednice. Studentima će sveučilišni kampusi obogatiti sadržaj i doživljaj studiranja u Puli, smatraju na Sveučilištu.

Zahuktali se radovi na budućem kampusuZahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Trenutno je u adaptaciji bolničke zgrade angažirano 25 radnika, a već za tjedan dana, u skladu s dinamikom posla, bit će ih 40. Radovi se u ovoj fazi odvijaju na desnom krilu zgrade, a sve teče bez zastoja i poteškoća: nisu bilo neočekivanih prepreka zbog kojih bi se radovi prolongirali, potvrdila nam je Zora Radojević, u ime tvrtki koje izvode radove. Riječ je o zajednici ponuditelja u kojoj su sljedeće tvrtke: Preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge Modulor Beograd (Zemun) te njihova istoimena zagrebačka podružnica, uz tvrtku Modulor Constructions.

Središte učenja

Radojević je pohvalila suradnju sa Sveučilištem.

- Oni poznaju ljude koji su ovdje radili pa ako postoji bilo koji problem, pomažu nam i sve se rješava na vrijeme. Ništa nije utjecalo na sam posao i njegovo usporavanje. Trenutno smo u fazi pripreme gradilišta, na radovima rušenja i demontaže. Još malo da je ušminkamo i bit će kao nova, a ne stara 160 godina", kroz smijeh nas upućuje Radojević. Za samu zgradu veli da je vrlo kvalitetna i posebna, a uopće ne sumnja da će i u budućnosti tim atributima biti prepoznatljiva.

Iz Sveučilišta su najavili da će kampus na ovoj lokaciji biti otvoren i za građanstvo te širu zajednicu.  

- Kampus će nuditi širok izbor programa i resursa za studente, nastavno osoblje, osoblje i širu zajednicu. To može uključivati dodiplomske i diplomske programe, mogućnosti kontinuiranog obrazovanja i profesionalnog razvoja, inicijative za istraživanje i inovacije te programe za potrebe društvene zajednice i javni, društveni angažman. Kampus će imati niz sadržaja dostupnih javnosti, poput knjižnica, laboratorija, izložbenih prostora, multifunkcionalnih prostora, sportskih objekata i prostora za izvedbe. U kampusu će se nuditi programi i događaji za zajednicu koji su otvoreni za javnost, poput predavanja, radionica i koncerata. Novi kampus ima za cilj biti središte učenja i mjesto povezivanja s društvenom zajednicom s ciljem osobnog i društvenog razvoja prema modelu EvolveUnipu", pojašnjavaju sa Sveučilišta.

Zahuktali se radovi na budućem kampusuZahuktali se radovi na budućem kampusu (Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Po završetku obnove i rekonstrukcije glavne zgrade Mornaričke bolnice (za pretežno nastavne sadržaje) i bivše transfuziologije (za istraživanja u tehničkim znanostima), u središnjem dijelu kampusa planirana je multifunkcionalna dvorana (s mobilnom pregradom u svrhu korištenja kao dviju dvorana). U planu su i sklopive tribine s mogućnošću fleksibilne prenamjene u konferencijske/izložbene dvorane većeg kapaciteta s garderobom, sanitarijama i svim popratnim pomoćnim prostorijama. Predviđeni su odvojeni manji prostori za studentsku ambulantu, niz prostorija namijenjenih studentskim organizacijama, raznim centrima, programima cjeloživotnog obrazovanja, prezentacijama, okruglim stolovima i drugim sadržajima na istočnoj strani orijentiranoj prema postojećem središnjem parku bolnice. Izgradit će se i dvije velike dvorane na sjevernoj strani.  

S obzirom da su prioritetne nastavne potrebe, projekti i troškovnici za ovaj multifunkcionalni prostor još nisu izrađeni, a prema dosadašnjoj praksi, izvori financiranja nastojat će se osigurati putem EU fondova. Izgradnja dvorane planirana je u sljedećem razvojnom razdoblju Sveučilišta, od 2025. do 2029. godine. U prvoj fazi adaptacije ex Mornaričke bolnice nije predviđen Start-up kampus StriveUnipu, kao što je bilo najavljeno. O njemu se, navode sa Sveučilišta, razmišlja kao opciji u drugoj fazi, što će pak ovisiti o razgovoru s Gradom i Županijom. "Interes tvrtki je oduvijek postojao, a tu je i interes Sveučilišta koje želi postati poduzetnička institucija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter