Prve reakcije

Ina se oglasila nakon što je proglašena krivom zbog zanemarivanja potonule Ivane D u pulskom akvatoriju

| Autor: Glas Istre
(Foto: Greenpeace)

(Foto: Greenpeace)


Kako smo već prenijeli prije dva dana, Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu prekršajnu presudu protiv Ine u vezi s plinskom platformom Ivanom D koja je prije gotovo četiri godine potonula u sjevernom Jadranu.

Ina je reagirala na rješenje suda, a njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

 INA se zalaže za odabir onog rješenja koje će se pokazati najboljim za okoliš.

Nadležno Ministarstvo gospodarstva donijelo je Rješenje u kojem se traži provođenje postupka procjene utjecaja na okoliš. Provođenje procjene utjecaja zahvata na okoliš, u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša i odredbama Uredbe o procjeni utjecaja na okoliš, koje je upravo u tijeku, nužan je i zakonski preduvjet za donošenje odluke u kojem smjeru nastaviti sa sanacijom odobalnog objekta Ivana D. Uz prenamjenu konstrukcije platforme u umjetni greben analizira se i varijanta potpunog uklanjanja konstrukcije platforme s morskog dna. 

Po završetku postupka procjene, koju očekujemo do kraja prvog kvartala 2025. godine, uz
uvažavanje mišljenja svih stručnih tijela uključenih u postupak, donijet će se preporuka o varijanti sanacije koja je najpovoljnija za okoliš. Do donošenja rješenja, INA nije ovlaštena samostalno poduzimati nikakve radnje na sanaciji platforme.

Važno je istaknuti da su bušotina Ivana D-1 Dir, njen plinovod te uređaji i sva oprema sa same platforme u potpunosti sanirani u skladu s odredbama pozitivnih propisa i najvišim standardima struke te na ovoj lokaciji ne postoji nikakva opasnost za ljude ili okoliš.
Kao što je to bio slučaj i do sada, INA će djelovati u skladu sa zakonskim okvirom te će postupiti u skladu s odlukom koju u ovom predmetu donesu uključena stručna i mjerodavna tijela. Svako drugo postupanje smatramo ishitrenim i potencijalno ugrožavajućim za okoliš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter