nestašica ili izdvojeni slučaj?

HALO GLAS ISTRE: U jednoj ljekarni nije bilo COVID testova. Kontaktirali smo ravnateljicu Istarskih ljekarni i doznali još štošta...

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Kako nas je nedavno obavijestila čitateljica da u nekoliko ljekarni u Puli nije bilo za kupiti COVID testova, tu smo informaciju provjerili direktno s ravnateljicom Istarskih ljekarni, Ivankom Živković, kako bi ustanovili nedostaje li testova i je li riječ o izdvojenom slučaju.

U ponudi i trostruki testovi

- Pouzdano znam da testova ne manjka, jer i sama radim u ljekarni kad god treba. Nestašice kod nas nije bilo, a trenutno u ponudi imamo i trostruke testove; na COVID, na respiratorne probleme i gripu koji su nešto skuplji. Moguće je da je gospođa bila u nekoj privatnoj ljekarni koja je trenutno ostala bez testova, ali njih stvarno uvijek ima. Nemamo defektura s lijekovima, a sve defekture koje se eventualno dogode, drogerije nas o tome odmah obavijeste, veli ravnateljica.

Kad spominjemo moguću nestašicu lijekova, iskoristili smo priliku priupitati je i o konkretnoj nestašici klavocina, o kojoj se ovih dana govori. Međutim, ni to nije problematično jer lijek ima svoju inačicu.

- Nije riječ o običnom klavocinu, već o topljivom klavocinu koji sad jedno vrijeme neće biti dostupan, ali nema straha jer uvijek ima zamjene za njega od različitih proizvođača; kao identičnog. Taj lijek ima sigurno četiri paralele, umiruje građane Živković.

S obzirom da smo svjesni kako se posljednjih godina potrošnja antidepresiva i ostalih lijekova za smirenje među građanima povećala, željeli smo saznati je li i u Istarskim ljekarnama uočen taj trend.

- Nažalost, jest. I to zabrinjavajuće kod jako velikog broja mladih ljudi. To je jedan novi moment, a od vremena »zatvaranja« zbog COVID-a on je pojačan. Pratim i znanstvena istraživanja o postcovidu koja govore o tome da je on doveo do nekih okidača i oštećenja po zdravlju ljudi. To nas je dosta zdravstveno unazadilo, a sve više potvrđuje da su lijekovi koji su se prije tog vremena uzimali u onim očekivanim, klasičnim brojkama i skupinama, danas su u puno većem broju. Vidi se to i kod uzimanja pomoćnih biljnih pripravaka, ali i po propisanim receptima obiteljskih liječnika.

Povećani kardiovaskularni problemi

Za opuštanje, za spavanje, za bolju koncentraciju; sve se to traži u povećanijem obimu. Mi šaljemo svake godine krajem ožujka potrošnju lijekova za prethodnu godinu koju objavljuje HALMED (op. a. Agencija za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske). Na njihovim stranicama se točno vidi porast konzumacija pojedinih lijekova, a tu se vidi da su upravo takvi lijekovi preuzeli primat. U međuvremenu su prema konzumaciji lijekova od strane građana uočeni i povećani kardiovaskularni problemi, kao i dijabetes. Čini se da je covid na svakog drugačije djelovao i pogodio nas tamo gdje smo najranjiviji, zaključuje ravnateljica Istarskih ljekarni.

Povećana potrošnja antidepresiva

S obzirom da smo svjesni kako se posljednjih godina potrošnja antidepresiva i ostalih lijekova za smirenje među građanima povećala, željeli smo saznati je li i u Istarskim ljekarnama uočen taj trend.

- Nažalost, jest. I to zabrinjavajuće kod jako velikog broja mladih ljudi. To je jedan novi moment, a od vremena »zatvaranja« zbog COVID-a on je pojačan. Pratim i znanstvena istraživanja o postcovidu koja govore o tome da je on doveo do nekih okidača i oštećenja po zdravlju ljudi. To nas je dosta zdravstveno unazadilo, a sve više potvrđuje da su lijekovi koji su se prije tog vremena uzimali u onim očekivanim, klasičnim brojkama i skupinama, danas su u puno većem broju, kaže Ivanka Živković

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter