Započinje nova školska godina

U osnovnoškolske školske klupe sjest će 1.730 prvašića. Miletić najavio nove investicije u obrazovanje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Nova školska godina započinje u ponedjeljak, a uoči prvog dana nastave, istarski župan Boris Miletić i pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan održali su konferenciju za novinare u Poduzetničkom centru Coworking Pula. Na njoj su najavili nove investicije u obrazovanje i poželjeli sretan početak 1.730 prvašića koji ove godine prvi put sjedaju u školske klupe.

Prvi razred srednjih škola u ljetnom i jesenskom roku upisalo je 1.948 učenika čiji je osnivač Istarska županija, dok ih je lani bilo upisano 1.926. Ove godine, prvi put su upisi prvašića u osnovne škole provedeni online, a sustav se pokazao efikasnijim i jednostavnijim, iako su, kako je Percan istaknula, osnovne škole bile logistički zahtjevnije za organizaciju u usporedbi sa srednjima.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Nakon što je školarcima i njihovim roditeljima zaželio puno uspjeha u novom razdoblju njihovih života, Miletić je podsjetio da mu je kao županu, u njegovom mandatu, obrazovanje na vrhu liste prioriteta, a potom slijede zdravstvo i socijalna skrb.

- Mislim da smo pokazali ne samo riječima, nego dijelima što to znači u smislu osiguranja financijskih sredstava u proračunu Istarske županije, gdje smo za obrazovanje povećali izdvajanje za 61 posto, značajno više nego prije, rekao je Miletić pa podsjetio na realizirane investicije.

- Zajedno s Gradom Pulom, izgradili smo i opremili novu zgradu Medicinske škole Pula. Jučer smo predstavili jedan novi program - Škola i Zajednica u našem KLIKU - Centru za cijeloživotno obrazovanje na Stoji. Isto tako, nadogradili smo i opremili Srednju talijansku školu Leonardo da Vinci u Bujama, obnovili područnu školu u Nedešćini i uložili značajna sredstva u Društveni centar u Puli. Ono što slijedi kad govorimo o kapitalnim investicijama, to je nadogradnja osnovne škole u Savičenti, škole u Žminju, u Marčani i ne manje bitno, izgradnja nove Talijanske osnovne škole u Novigradu.

Isto tako s Gradom Novigradom potpisali smo sporazum gdje ćemo zajedničko kompletno opremiti novu srednju školu u Umagu, a s Općinom Fažana dogovorena je rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole u Fažani, kako bi djeca imala jednosmjensku nastavu, najavio je župan Miletić. Sljedeći tjedan započinju s radovima na adaptaciji suterena za praktikume Strukovne škole Pula.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Dodao je i da je Istarska županija prijavila projekt "Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pazin s ciljem povećanja kapaciteta za gimnazijski program" na natječaj u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a rezultati se očekuju uskoro. Prema njegovim riječima, Županija kao osnivač organizira prijevoz učenika osnovnih škola, kako bi djeca imala siguran i adekvatan prijevoz od škole, a na što godišnje otpada 2,7 milijuna eura.

Pročelnica je istaknula da su do sad godišnje imali jednu do dvije kapitalne investicije u smislu velikih rekonstrukcija i izgradnja, a da ih ove godine očekuje čak sedam.

- Ekipirali smo se, snage u Odjelu smo preraspodijelili, tako da smo spremni, veselimo se novim investicijama, ali i ulaganjima u nadstandard, kao što je Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama i novi program "Škola i Zajednica" za srednje škole. Nastojimo osluškivati potrebe škola, potrebe ravnatelja, ali i stručnih suradnika i djelatnika koji nam se javljaju, rekla je Percan i poželjela dobar početak kako učenicima, tako i svim djelatnicima škola.



Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter