MJEŠTANI ZABRINUTI

FOTO / Nedaleko Šijanske šume ogroman divlji deponij: Među smećem i opasni materijali

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Hrpe i hrpe rabljene odjeće, istrošenih automobilskih guma, madraca, dijelova bijele tehnike, namještaja i građevinskog otpada. Sve se to već godinama gomila s obje strane makadamskog puta u Ulici Put od fortica, nedaleko Šijanske šume.

Među smećem i opasni materijali

Postao je to jedan od većih divljih deponija u našem gradu, a količina smeća je zabrinjavajuća. Uz navedeno, mogu se ondje vidjeti i opasni materijali, pa i plinske boce. Na ovaj problem, koji je ustvari i gori nego što to mogu dočarati fotografije, požalili su se i tamošnji vlasnici parcela koji od ogromne količine smeća jedva prolaze tim putem. Osim što je iznimno neugodan prizor koji ih dočekuje svakodnevno, kao i svakog tko ovuda prođe, zabrinuti su, kažu, i za svoje zdravlje.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Veronika Ljevar, jedna od vlasnica parcela do kojih vodi ovaj makadamski put »obrasao« smećem, kaže kako se ovaj problem samo povećava iz dana u dan. Unatoč brojnim upozorenjima, apelima o zaštiti okoliša recikliranjem, i dalje se nemarni i neodgovorni pojedinci ne libe odbaciti svoj otpad u prirodu

- Svi su se oglušili jer kažu da je to vojno područje. Ljudi su u početku mislili da smo mi, ali zašto bi ja kraj svoje kuće bacala smeće? Kad smo kupili ovu parcelu, već je tu na cesti bilo nešto smeća i to se gomila sada već sigurno više od šest, sedam godina. Evo, jedan dan kad smo mi naišli, bio je jedan čovjek što postavlja pločice. Kad je on otišao, vidjeli smo tri vreće lijepila za pločice bačene sa strane.

(Snimila Dor(Snimila Doria Mohorović)

Nismo zapisali broj, a i da jesmo, on bi rekao da nije, jer ga nismo uhvatili na djelu. Nekad imam mobitel upaljen da vidim ako ću na nekog naletiti da ga snimim u tom momentu iz auta. Ja bih stvarno voljela da se to može riješiti, ovo je katastrofa, kaže nam Ljevar dodajući da su se i drugi susjedi žalili, no da su u posljednje vrijeme, kako rješenje nije na vidiku, svi odustali. Ističe i da je jedan od susjeda svoju parcelu ogradio jer su mu ondje počeli bacati građevinski materijal.

- Tu se onda i kopa po smeću. Netko traži nešto, da li žice, čavle ili nešto drugo. Kako dođe nova vreća, to se mora vidjeti što je u toj vreći. Baca se tu i posteljina, pokrivači, plahte, pa zar ne mogu odnijeti u one kontejnere, barem danas ima spremnik za sve?, pita se ogorčena sugovornica.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Grad Pula traži rješenje

Uvidom u katastar može se primijetiti kako je područje u vlasništu države, a upravo se takve lokacije najčešće odabiru za odlaganje otpada. No, s obzirom da je deponij na području Pule, upitali smo gradsku upravu jesu li upoznati s ovim problemom, hoće li apelirati da se to uskoro riješi, odnosno što planiraju poduzeti kako bi se daljnje odlaganje otpada na toj lokaciji zaustavilo.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Gradsko redarstvo je putem izvršenog očevida na navedenoj lokaciji utvrdilo da se na toj čestici, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, nalazi velika količina otpada. Slijedom navedenog, Grad Pula je upoznat s problematikom te je postupanje u tijeku u svrhu nalaženja adekvatnog rješenja za čišćenje, a i zbrinjavanje otpada te sprječavanja da se ubuduće otpad odlaže na toj lokaciji, postavljanjem fizičkih prepreka i slično. Budući da se čestica nalazi u vlasništvu Republike Hrvatske, Grad Pula zajedno s vlasnikom pokušava iznaći adekvatno i dugoročno rješenje, navode iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter