značajni pomaci

Novi rastjerivač popravio situaciju sa čvorcima u Kolodvorskoj ulici

| Autor: Petra Stefanović
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Ogromna jata čvoraka, koja već godinama prebivaju u krošnjama stabala u Kolodvorskoj ulici, već niz godina stvaraju poprilične probleme stanarima na ovom području, kao i turistima. Kako je Glas Istre, a i brojni mediji, već pisao, čvoraka je toliko da su automobili kao i prometnice i pločnici doslovno bili prekriveni ptičjim izmetom.

Praćenje situacije

Nakon dugotrajne »borbe« s čvorcima i njihovim »bombardiranjem« automobila stanara i gostiju u pulskoj Kolodvorskoj ulici, čini se da su se napravili prvi pomaci. Nakon što su se stanari žalili da svoje automobile svakodnevno moraju voziti u praonicu, balkoni su im puni perja koje nerijetko uleti i u stanove, ne mogu otvoriti balkonska vrata zbog intenzivnog »mirisa« te neučinkovitosti tada postavljenih rastjerivača ptica, ovih je dana stanje u toj ulici puno bolje, što se vidi i na najnovijim fotografijama ove »problematične« ulice.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Nakon višestrukih apela stanara, Grad Pula je postavio novi ultrazvučni rastjerivač ptica.

- Radi se o rastjerivaču sa četiri samostalna zvučnika koji emitira kombinaciju zvukova i visokofrekventnih zvučnih valova koji su nečujni za ljude. Svaki zvučnik ima ultrazvuk od 95 do 102 dB na jedan metar i zvuk od 105 do 110 dB na jedan metar te je za sada polučio rezultate. Trenutno pratimo situaciju te će se, ukoliko to bude potrebno, zvučnici dodatno premjestiti prema problematičnim područjima, poručili su iz Grada.

Ptice noće u krošnjama

Ovo nije prva godina da se ovaj problem pojavljuje. Slična situacija dogodila se i 2022., kada je i sam Grad priznao da su se čvorci, nakon postavljanja niza zvučnika koji su emitirali zvuk sokola i drugih plašilica, na zvuk istih prilagodili. Iz tog je razloga tada angažiran sokolar iz Zagreba koji je svog Harrisovog jastreba pustio u »lov« kako bi plašio čvorke. Dodajmo da, kako počinje jesen, čvorci će se početi hraniti plodovima ladonja. Te krošnje tvore optimalnu lokaciju za njihovo noćenje gdje se obično i zadržavaju nakon večernjeg hranjenja što onda i rezultira povećanim »olakšavanjem« ovih ptica. Inače, čvorak je jedna od najrasprostranjenijih ptica na svijetu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Obzirom da iz Grada Pule poručju da je situacija povoljna te da se vide rezultati, ostaje nada da se neće ponovno morati posezati za ovim radikalnim rješenjem. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter