preventivno-represivna akcija

Vežite se, polijećemo: Pulska policija sutra u kontroli

| Autor: Glas Istre
(Foto PU zadarska)

(Foto PU zadarska)


Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu Postaja prometne policije Pula će u srijedu, 4. rujna od 7 do 13 sati provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor nepropisne uporabe mobitela i nekorištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje''.

Na području PPrP Pula u 2024. godini zabilježeno je 517 prometnih nesreća, što je 32% više od usporednog razdoblja 2023. (393 prometne nesreće). U prometnim nesrećama stradalo je 225 osoba, što je 14 % više od usporednog razdoblja 2023. (198 stradalih osoba), od kojih je jedna osoba smrtno stradala (3 osobe manje od usporednog razdoblja 2023.), 52 osobe zadobila su teške (73% više), a 172 osobe zadobile su lake tjelesne ozljede (5% više). U 2024. godini utvrđeno je 13.141 prekršaja (43% više od usporednog razdoblja 2023.), od čega 1628 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1188 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Sigurnosni pojas ima dvije glavne funkcije; prvo je sprječavanje naglog ubrzanja i pomicanja gornjeg dijela tijela čime se umanjuje ozljeđivanje udaranjem u unutrašnje dijelove vozila, a drugi je sprječavanje ispadanja putnika iz vozila, pritom se sila distribuira na najsnažnije dijelove tijela - kukove i ramena, štiteći kralježnicu i glavu.

Istraživanja pokazuju kako vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću vjerojatnost sudjelovanja u prometnim nesrećama, a povećani rizik zbog kognitivnog opterećenja traje i nakon završetka poziva, stoga policija poziva vozače i putnike motornih vozila da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom i ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter