pregovori

Dijalog vlasti i sindikata oko izjednačavanja dohotka odgojitelja: Grad predlaže povišicu od 51 posto

| Autor: Zoran Oljača
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


U nastavku pregovora Grada Pule sa sindikatima oko povećanja plaća u vrtićima, odnosno izjednačavanja s osnovnoškolskim, javnosti se obratio gradonačelnik Filip Zoričić.

- Nakon današnjeg razgovora sa sindikatima moramo reći da je naša zajednička polazna osnova poštovanje zakona za sve. Mi smo rekli da ćemo ići u primjenu članka 51. s određenim ritmom prijedloga povećanja plaća. Kao Grad idemo prema svim zaposlenicima vrtića, rekao je Zoričić i dodao da je prijedlog Grada taj da se skrati rok s dvije i pol na godinu i pol dana.

Ogromna stavka

Dodao je da prva tranša u rujnu neće biti tri nego 15 posto.

- Već u siječnju 2025. plaća će se povećati šest posto i onda ostatak, do ožujka 2026. godine. S tim da će od te razlike od 40 posto, od rujna do 1. siječnja 2025. godine, ukupno povećanje biti 21 posto. To je polovina te razlike od 40 posto, dodao je Zoričić. Također, istaknuo je da je ova uprava samo u ovoj godini povećala plaće za 27 posto. Do rujna će one biti veće za 30 posto što bi značilo da je u jednom mandatu ova gradska uprava povećala plaće od 51 posto, a prijašnje uprave, u tri mandata, plaće nisu povećavale.

- Želimo do ožujka 2026. godine doći do izjednačavanja plaća prema zakonu. S obzirom na to da gradska uprava daje za plaće odgojiteljima, a država učiteljima, a zakon je svima izjednačio plaće treba se reći da je to nama otegotna okolnost. Jer u razdoblju usklađivanja u godinu i pol dana, mi kao Grad, moramo izdvojiti 4,16 milijuna eura.

To je ogromna stavka i baš zbog toga taj će prijedlog ići na gradsko vijeće kako bi vijećnice i vijećnici o ovome javno raspravili i donijeli odluku. Vjerujem da će se ovaj prijedlog podržati, a isto tako u ponedjeljak će se nastaviti pregovaranje, kaže Zoričić.

Dogovor je da će se u ponedjeljak u 13 sati opet naći sa sindikatima koji bi pritom trebali doći s odgovorima na prijedloge Grada. U Grad je stigao i dopis iz dvanaest privatnih pulskih vrtića. Naime, Zoričić je rekao da će isplatiti potporu za poboljšanje materijalnih uvjeta od 2.000 eura po skupini što je ukupno 60.000 eura proračunskog novca.

- Zatekli smo napuštenu i zapuštenu infrastrukturu vrtića koji su u očajnom stanju i izgradnjom Valmada i Sisplaca, dogradnjom Centra i uređenjem ostalih pokazujemo koliko nam je stalo, zaključio je pulski gradonačelnik.

Štrajk upozorenja

Zbog nemogućnosti dogovora s Gradom Pulom oko usklađenja plaća radnika u vrtićima s onima u osnovnim školama, zaposlenici Dječjeg vrtića Pula, Dječjeg vrtića "Mali svijet" i Dječjeg vrtića "Rin Tin Tin" prošloga petka organizirali su štrajk upozorenja.

Da se slažu sa zahtjevima odgojitelja i ostalih zaposlenih u ovim predškolskim ustanovama, pokazali su i roditelji jer je od 1.161 djeteta upisanog u ova tri vrtića, toga dana stiglo njih samo 51. Roditelji su odgojiteljima poslali i pismo podrške u kojemu su poručili da se zaposlenici u ustanovama predškolskog odgoja "punim pravom bore za povećanje plaća" te da se "čvrsto nadaju da će u tom naumu uspjeti". "A mi, roditelji, bit ćemo uz njih do samoga kraja borbe", navedeno je u pismu.

Vrtići inače imaju ukupno 301 zaposlenog radnika, a 181 dao je potpis da su u štrajku. Dio radnika je bio i na godišnjem odmoru, dio na bolovanjima, a neki su bili i na slobodnim danima pa je toga dana u vrtiću trebalo raditi 219 ljudi.

Nakon štrajka upozorenja, iz gradske uprave izvijestili su o nastavku pregovora na kojima su predstavnici sindikata ponovili temeljni zahtjev - izjednačavanje plaća svih zaposlenih radnika u dječjim vrtićima sa zaposlenima u osnovnim školama uz zahtjev da se tražena povećanja plaća, odnosno izjednačavanja plaća svih zaposlenih radnika u dječjim vrtićima sa zaposlenim u osnovnim školama izvrše u narednih godinu dana.

Tada su predstavnici Grada naglasili kako uz obvezu poštovanja Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, imaju i obvezu poštovanja Zakona o proračunu, kao i Zakona o izvršenju proračuna, no da se zajednički može razmišljati o tome da period povećanja plaća bude u razmaku od sljedećih godinu i pol dana odnosno do ožujka 2026. godine, kada bi se ponudilo zadnje povećanje plaće, a time i došlo do traženog izjednačavanja.

I sindikati su tada kazali da su spremni o tome razmišljati, uz uvjet da im se ponudi povećanje plaća. Tada je dogovoren i današnji sastanak, a iz Grada Pule su tada zaključili da "pregovori idu u dobrom smjeru". Sličan zaključak i jučer se čuo od gradonačelnika Filipa Zoričića, a je li zaista tako, pitali smo Rajka Kutlaču, predstavnika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije nakon što su jučer obznanjeni novi prijedlozi gradske vlasti.

- Ove prijedloge još nismo vidjeli. Treba sve dobro analizirati i onda donijeti konačan stav. U svakom slučaju, naš je stav da svi radnici u predškolskom odgoju moraju imati najmanje plaće kao u osnovnim školama i od toga ne odustajemo. Do ponedjeljka ćemo napraviti naš kontra prijedlog, rekao je Kutlača te na pitanje oko vremenskog usklađenja od godinu i pol, koliko predlaže Grad, kaže da ako je ostali dio prijedloga korektan i prihvatljiv onda to neće biti problem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini