hodali i stari i mladi

FOTOGALERIJA / Misom i procesijom obilježen blagdan sv. Tome, apostola - zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule

| Autor: Jelena Milović


U Puli je danas svečano obilježen blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. Svečano misno slavlje održalo se u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije i ostalim biskupima i svećenicima.

Prvi put u Pulskoj katedrali održalo se i Prvo pokrajinsko hodočašće vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga, dok se procesija prvi put održala prošle godine.

Grad za sve

- To je nastavak tradicije koja je bila davno u Puli i mi smo potpora svemu tome te grad otvoren za sve teme. Mislim da je to lijep događaj. Nedavno smo imali Povorku ponosa, danas je procesija, a u kolovozu imamo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te u studenom Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

To je posve jasna poruka da su svi građani u ovom društvu i gradu dobrodošli te mogu promovirati svoje vrijednosti koje ne vrijeđaju druge ljude. Ja sam potpora i jednom i drugom, rekao je uoči procesije gradonačelnik Filip Zoričić.

Dio grada kojim je prolazila procesija bio je zatvoren za promet, a gradonačelnik je podsjetio da se u svim hrvatskim gradovima održavaju procesije te da je zatvaranje prometa uobičajeno prilikom njihovih odvijanja. Potvrdio je kako i sam sudjeluje na procesiji zajedno s obitelji i nekim kolegama iz gradske palače.

Procjena je uoči samog početka bila da će joj se odazvati do tisuću i pol ljudi, što se tijekom večeri i potvrdilo, pa možda čak i premašilo tu brojku jer je nezahvalno procjenjivati koliko je doista bilo sudionika. Hodali su i stari i mladi, a izmjenjivale su se glazbene točke orkestara u procesiji.

Pokrajinsko hodočašće

- S obzirom na to da za Hrvatsku vojsku i policiju postoje tri hodočašća: međunarodno u Lourdesu, nacionalno u Mariji Bistrici, tako postoje i pokrajinska hodočašća. Kod pokrajinskih hodočašća to je, recimo, u Dalmaciji Gospi Sinjskoj, a i Slavonija također ima svoje svetište. Istra i Rijeka nisu nikad imali svoje pokrajinsko hodočašće.

Kako je Pula kroz povijest bila grad vojske, a slavi se sv. Toma kao zaštitnik grada i Pulske biskupije, vojni ordinarijat je zajedno s Ministarstvom obrane odlučio da hodočaste u pulsku Katedralu na Dan sv. Tome apostola. To je sad mjesto koje je izabrano kao mjesto pokrajinskog hodočašća. Hodočasnici danas dolaze iz cijele Istre, Rijeke, Delnica, dakle pored Istre, i iz Primorsko-goranske županije.

Nadaju se kako će ovo postati tradicija pokrajinskog hodočašća. Kako svake godine slavimo sv. Tomu, a prošle smo godine prvi put imali procesiju, ove godine pored sudionika procesije broj će zbog hodočasnika biti i veći. Policije i vojske je večeras više od stotinu, rekao nam je župnik Katedrale Rikardo Lekaj.

Procesija je krenula nakon svečanog misnog slavlja iz Katedrale ulicama grada Pule s relikvijama sv. Tome preko Trga sv. Tome, Kandlerovom ulicom, Ulicom Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima, Carrarinom ulicom te natrag Kandlerovom ulicom do Katedrale gdje je uslijedio svečani blagoslov s relikvijom sv. Tome.

Nakon procesije i svečanog blagoslova uslijedio je prigodni koncert Klape Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Policijske klape Sv. Mihovil u Katedrali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom