novi kampus

Pulsko sveučilište uskoro seli u bivšu Mornaričku bolnicu. Evo što će sve studentima biti na raspolaganju

| Autor: Doria Mohorović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Pred maturantima je ovih dana odluka koji fakultet upisati, a tom su prilikom predstavnici i dekani humanističkih sastavnica pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile predstavili svoje studijske programe i osvrnuli se na aktualne upise.

Valter Boljunčić, prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo, izrazio je zadovoljstvo s upisima, kao i provedenim aktivnostima koje je Sveučilište organiziralo - od online seminara, priprema za državnu maturu u tri ciklusa, pa do skorašnje selidbe u novi kampus koji se nalazi u prostorima bivše Mornaričke bolnice. Istaknuo je da ove godine broje više prijava no lani, što je prilično dobro s obzirom na opadanje broja srednjoškolaca u posljednje vrijeme.

(Arhiva Glasa Istre)(Snimila Doria Mohorović)

Novi studiji

- Naš cilj nije samo povećanje kvalitete postojećih studija, što mi definitivno radimo, nego nam je i orijentacija prema novim studijima ili nastavku studija koji već postoje. U proceduri nam je diplomski studij arheologije, što je veoma bitan studij ne samo za naše Sveučilište, već i za naš grad s obzirom na sve ono što on baštini još iz rimskog doba.

U srpnju očekujemo pokretanje diplomskog studija dizajna i audiovizualnih komunikacija, što bi omogućilo našim studentima preddiplomskog studija da nastave svoje obrazovanje, rekao je Boljunčić dodajući da je intencija i da Sveučilište, osim što pomaže osobnom razvoju svakome tko odabere studij koji nude, aktivno sudjeluje u društvenoj zajednici.

- Naročito smo ponosni da je u Mornaričkoj bolnici napravljen visoki roh-bau i da već sljedećeg tjedna kreće seljenje određenih fakulteta. Prvi na redu je Filozofski fakultet, Informatika, Tehnički i Odgojno obrazovne znanosti. Kako se moglo čuti, novi kompleks, koji je jedan od najvažnijih projekata Sveučilišta, omogućit će bolje prostorne uvjete i druge popratne sadržaje.

Zadovoljstvo što su od jeseni u novoj zgradi kampusa, podijelio je i Marko Ljubešić, prodekan za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju na Filozofskom fakultetu u Puli.

- Doista mislim da će budućim studentima koji budu upisivali Filozofski fakultet biti jako zanimljivo i moderno studiranje, u skladu s njihovim interesima i prema onome u što su se usmjerili, rekao je Ljubešić. U kampusu renovirane bivše Mornaričke bolnice studentima će na raspolaganju biti novouređene suvremeno opremljene dvorane, knjižnica, marendarij te pregršt prostora za druženje. Najavljeno je i da će se u prostorima novog kampusa održati Smotra Sveučilišta - 24. listopada ove godine.

Istaknuo je i da Filozofski fakultet u Puli ulazi u 30. godišnjicu postojanja, a da od početna tri studijska programa, danas svojim studentima nude njih desetak. Na Filozofskom fakultetu moguće je studirati na jednopredmetnim i dvopredmetnim prijediplomskim studijskim programima.

Od jednopredmetnih u ponudi su hrvatski jezik i književnost, talijanski jezik i književnost, povijest, japanski jezik i kultura, jezična i interkulturalna medijacija, dok na dvopredmetnim kombinacijama studenti mogu birati između hrvatskog jezika i književnosti, talijanskog jezika i književnosti, povijesti, japanskog jezika i kulture, engleskog jezika i književnosti, arheologije, kulture i turizma - talijanskog jezika i književnosti.

Nedostaje odgojitelja

Kako je predstavila Iva Blažević, dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, na ovoj se sastavnici pulskog Sveučilišta dugi niz godina osposobljavaju učitelji i odgojitelji za rad u osnovnim školama i dječjim vrtićima, i to na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Pri Fakultetu se izvode studijski programi na prijediplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini visokog obrazovanja te programi cjeloživotnog obrazovanja.

- Od iduće godine, s obzirom da je to sad u tijeku, radimo i na programu dokvalifikacije učitelja razredne nastave za posao odgojitelja, zato što je danas poprilično jasna situacija na području cijele Republike Hrvatske, a to je da nedostaje velik broj odgojitelja. Ministarstvo će za takve programe izdavati vaučere, rekla je Blažević.

Istaknula je da se diplomirani studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti najčešće zapošljavaju u školama i vrtićima, a mogu raditi i u različitim organizacijama i ustanovama koje se bave djecom.

Ksenija Černe, dekanica Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", istaknula je da se na prijediplomskoj i diplomskoj razini izvode studij Primijenjene ekonomije (klasično i online), te Poslovne ekonomije kroz smjerove Financije i računovodstvo, Marketing, Management i poduzetništvo, Turizam/Turizam i razvoj, Informatički menadžment te studij Kulture i turizma, čija je kvota, za spomenutih 5 smjerova, 255 polaznika.

Istaknula je da je iza njih jedna godina online studija Primijenjene ekonomije, a da se studij pokazao vrlo uspješnim. Trenutno je kvota na spomenutom on line studiju 70 kandidata, no s tendencijom da ju povećaju na prijediplomskoj razini.

- Dok je mora i brodova, dok je gospodarstva i naših financijskih problema i radosti, potrebni su nam i ekonomisti, zaključila je dekanica Černe dodajući da im je vrlo bitna i internalizacija, po čemu su, kaže, i prepoznatljivi na razini države.

Djelatnost Muzičke akademije u Puli predstavila je Laura Čuperjani, dekanica Muzičke akademije u Puli. Akademija nudi četiri studijska programa prijediplomske i diplomske razine: Glazbenu pedagogiju, Klasičnu harmoniku, Klavir i Solo pjevanje te specijalistički studij Klasične harmonike.

Rastu interesi

- Ono na što smo jako ponosni je studij Klasične harmonike, koji je još uvijek jedini takav studijski program u Hrvatskoj, koji je ove godine obilježio 30. godišnjicu postojanja, rekla je Čuperjani dodajući da se svake godine prati situacija u srednjim glazbenim školama, pa se u dogovoru s profesorima korigiraju kvote.

Kako je otkrila, ove je godine veći interes za instrumentalne studije. Istaknula je i da studiji zahtjevaju posebne provjere znanja koje će se održati 5. i 6. srpnja u prostorijama Muzičke akademije u Rovinjskoj ulici i u Domu hrvatskih branitelja.

Prijediplomski sveučilišni studij Dizajn i audiovizualne komunikacije upisuje treću generaciju studenata, rekla je voditeljica studija Dizajn i audiovizualne komunikacije Breza Žižović dodajući da, iako je riječ o mladom studiju, već je puno napravljeno.

Pa tako, iako je studij započeo s radom prije dvije godine, već se aktivno radi na ugovorima sa sveučilištima, a u svrhu uspješnog programa mobilnosti za sve studente DAK-a.

Interes za studij svake je godine sve veći, čemu svjedoče i brojke odnosno prijave. U svrhu upisa potrebno je ispuniti prijavnicu/obrazac, a to je studentima polazna točka za predaju dodatnih provjera odnosno mape radova (foto, video, crteži i drugo) koja je obavezna za upis na studij. Na dodatnim provjerama se, uz mapu, pristupa kratkom intervjuu s potencijalnim studentima. Prvi rok je do 30. lipnja, a drugi do 6. rujna.

Prijave

Prijave studijskih programa započele su 1. veljače 2024. godine i otvorene su kao i mogućnost promjene liste prioriteta studijskih programa do 17. srpnja 2024. u 13.59 sati. U međuvremenu će maturanti saznati rezultate ispita državne Upisi na studijske programe FET-a provodit će se nakon 17. srpnja 2024. prema rasporedu i detaljima koji će se objaviti na mrežnim stranicama FET-a (fet.unipu.hr), a predviđeno je da budu u online obliku.

Uvjeti upisa na preddiplomske sveučilišne studije ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodne upise pa je tako obavezna završena četverogodišnja srednja škola, a vrednovanje obuhvaća uspjeh četverogodišnje srednje škole, rezultate položenih ispita državne mature (predmeti B razine: hrvatski jezik, matematika, strani jezik) te rezultate natjecanja i drugih dodatnih učeničkih postignuća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum