lovci na terenu

Divlje životinje sve češće u naseljima na Puljštini. Sutra kreće istjerivanje divljači oko Valmada, Monte Turca i Šikića

| Autor: Jelena Milović
(Arhiva Glas Istre)

(Arhiva Glas Istre)


U našu redakciju redovno se javljaju čitatelji sa snimkama divljih životinja kako se, pretežno u noćnim satima, šeću u blizini kuća i po prometnicama. Iako se najčešće radi o divljim svinjama, lovci nam kažu da u naselja sve češće dolaze i druge divlje životinje - lisice, a odnedavno i čagljevi.

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

Kako smo već pisali, nakon što su tijekom studenog i prosinca 2023. godine provedene aktivnosti izlučivanja prekomjernog broja divljih svinja, ovih se dana nastavio postupak izlučivanja divljači.

Na terenu šesnaest lovaca

Plan provedbe mjera za sprječavanje šteta od divljači proteklog ponedjeljka provodio se oko naselja Veli Vrh, Štinjan, Dolinka i Marsovo polje, a ponovit će se i danas, zatim u ponedjeljak, 12. veljače, te u petak, 16. veljače. Sve navedene dane lovci će biti na terenu od 17.30 do 22 sata.

Kako je protekao prvi postupak aktivnosti izlučivanja divljači, koliko je lovaca bilo uključeno i o kojoj se divljači radilo, rekao nam je Manuel Petrić - stručna osoba za provedbu Programa zaštite divljači.

- S navedenog područja ova je aktivnost bila uspješna. U izlučivanju divljači sudjelovalo je šesnaest lovaca, a provodila se na divljim svinjama, čagljevima i lisicama.

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

Budući da će se postupak ponoviti i narednih najavljenih dana, mole se građani za razumijevanje i apelira se da, ako je ikako moguće, izbjegnu kretanje u vremenu od 17.30 do 22 sata u područjima gdje se provode aktivnosti izlučivanja divljači, napomenuo je Petrić.

Istjerivanje i izlučivanje divljači

U subotu, 10. veljače, od 7.30 do 13 sati najavljene su i aktivnosti izlučivanja na području oko naselja Valmade, Monte Turco i Šikići.

- Na navedenom području organizirano je istjerivanje divljači i ako bude potrebno i izlučivanje divljači s tog područja, gdje je po dojavama građana viđena navedena divljač koja ulazi u sam grad Pulu i gradska naselja grada Pule.

Konkretno na tom se području najviše radi o lisici i čaglju, veli on. Smatra i uvjeren je da će učinka od ovih aktivnosti sigurno biti, a još takvih akcija najavljuje i tijekom godine. U dane vikenda, subotom i nedjeljom neće se provoditi aktivnosti izlučivanja divljači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter