Zimsko doba, vrijeme kada pčele miruju, razdoblje je intenzivne edukacije pčelara diljem Hrvatske. Čini se da pčelarstvo ima svijetlu budućnost u Puli, gdje se za pčelarsku školu prijavilo više od 30 polaznika, prenosi HRT.
(Pixabay)
Zimsko doba, vrijeme kada pčele miruju, razdoblje je intenzivne edukacije pčelara diljem Hrvatske. Čini se da pčelarstvo ima svijetlu budućnost u Puli, gdje se za pčelarsku školu prijavilo više od 30 polaznika, prenosi HRT.
Do kraja travnja trajat će pčelarska škola, nakon toga Vjeran će biti licencirani pčelar. Tome se neizmjerno raduje.
- Pročitao sam knjigu i rekao - ja moram imati pčele, moram to isprobati. Zanimljivo je kako se one razvijaju, totalno je to drukčiji svijet od našega, one su rekao bih "svemirci" na Zemlji, totalno drukčije, a opet imaju društvenu strukturu i organizaciju, sve mi je zanimljivo kod pčela, kaže Vjeran Rađa iz Pule.
Populacija pčelara većinom je starija, raduje stoga činjenica da će ove godine samo u Puli stasati više od 30 mladih pčelara. U školi će ponajprije doznati osnove o pčelama i njihovome svijetu.
- Općenito o građi pčele, anatomiji, biologiji pčele, a u specijaliziranome dijelu o tehnologiji pčelarenja, pčelinjim bolestima, dakle o specifičnostima, navodi predsjednik Udruge pčelara Pula Nediljko Landeka.
U travnju će posjetiti pčelinje zajednice, one se u proljeće počinju razvijati. A istarski med trebao bi uskoro postati izvorni proizvod sa zaštićenim podrijetlom, zajedničkom inicijativom pčelara Hrvatske i Slovenije.
- To je jedna specifična zaštita, jer rijetko gdje u Europi dvije države tako sudjeluju na zaštiti nekog proizvoda, ističe Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
"Pčela živi za zajednicu, pomaže i ne traži ništa zauzvrat, spremna je na žrtvu, odricanje i promjenu uloge. Čovjek od nje može doista puno naučiti. Pčelari to znaju.".