pčelarska škola u puli

Istarski med trebao bi uskoro postati izvorni proizvod sa zaštićenim podrijetlom

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Zimsko doba, vrijeme kada pčele miruju, razdoblje je intenzivne edukacije pčelara diljem Hrvatske. Čini se da pčelarstvo ima svijetlu budućnost u Puli, gdje se za pčelarsku školu prijavilo više od 30 polaznika, prenosi HRT

Do kraja travnja trajat će pčelarska škola, nakon toga Vjeran će biti licencirani pčelar. Tome se neizmjerno raduje.

- Pročitao sam knjigu i rekao - ja moram imati pčele, moram to isprobati. Zanimljivo je kako se one razvijaju, totalno je to drukčiji svijet od našega, one su rekao bih "svemirci" na Zemlji, totalno drukčije, a opet imaju društvenu strukturu i organizaciju, sve mi je zanimljivo kod pčela, kaže Vjeran Rađa iz Pule.

Populacija pčelara većinom je starija, raduje stoga činjenica da će ove godine samo u Puli stasati više od 30 mladih pčelara. U školi će ponajprije doznati osnove o pčelama i njihovome svijetu.

- Općenito o građi pčele, anatomiji, biologiji pčele, a u specijaliziranome dijelu o tehnologiji pčelarenja, pčelinjim bolestima, dakle o specifičnostima, navodi predsjednik Udruge pčelara Pula Nediljko Landeka.

U travnju će posjetiti pčelinje zajednice, one se u proljeće počinju razvijati. A istarski med trebao bi uskoro postati izvorni proizvod sa zaštićenim podrijetlom, zajedničkom inicijativom pčelara Hrvatske i Slovenije. 

- To je jedna specifična zaštita, jer rijetko gdje u Europi dvije države tako sudjeluju na zaštiti nekog proizvoda, ističe Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

"Pčela živi za zajednicu, pomaže i ne traži ništa zauzvrat, spremna je na žrtvu, odricanje i promjenu uloge. Čovjek od nje može doista puno naučiti. Pčelari to znaju.". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter