život krade, more vrati

Zimsko kupanje na Mornaru: Neki se kupaju preko 30 godina, a evo i što o tome kažu stručnjaci

| Autor: Glas Istre
Drago Pranić Sandi se kupa svaki dan već 32 godine (Screenshot HRT)

Drago Pranić Sandi se kupa svaki dan već 32 godine (Screenshot HRT)


Svake godine sve se više ljudi odlučuje na kupanje u moru tijekom cijele godine. Neki kažu da je to dobro za zdravlje, ali ima i onih koji su protiv. Koliko je dobro kupati se u hladnom moru i zašto, HRT je pitao one koji to godinama rade, ali i stručnjake. 

Drago Pranić na pulskom mornaru kupa se svakog dana već trideset i dvije godine. Nakon rata i logora u Vukovaru, kaže da ga je more izlječilo.

- Dosta sam psihički ojačao, i postao sam ovisnik o moru. Ovo je pravo okrepljenje, zadovoljstvo, opuštanje, vidite kako mi je koža crvena, znači da je dobro da tijelo radi, kaže Drago Pranić Sandi.

Uz Dragu, još je kupača koji se kupaju svaki dan neovisno o vremenskim uvijetima i temperaturi mora. I njima more liječi tijelo i dušu.

- U početku je bilo zdravstveno stanje, imala sam jake bolove u koljenu tako da sam to uspjela sanirati bez ikakvog zahvata, govori Loredana Nikolić.

- Bilo je i snijega ovdje pa je to bilo divota, to su sve izazovi. Ako nisi to napravio, nisi ništa napravio, kaže Zoran Lučev.

Za ulazak u more nema posebnih priprema. Kažu, samo je bitno nastaviti se kupati od ljetne sezone. A u moru se, ne zadržavaju duže od dvadesetak minuta.

Dok se oni kupaju mi smo provjerili što kažu stručnjaci. Ističu kako more ima koristi za naš organizam, ali treba biti oprezan.

- Netko tko to radi kontinuirano, svakodnevno, adaptirajući mehanizmi su puno bolje razvijeni nego što je to kod nekog tko je epizodist pa se sada baci u hladno more, što svakako ne bi nikome preporučao, kaže Viktor Peršić, dr. med.

- Svakako se ne može preporučiti kao mjera u unapređenju i očuvanju zdravlja naše populacije zbog toga što se ta aktivnost odvija u ekstremnim klimatskim uvjetima. Dakle, plivanje kao tjelsana aktivnost općenito da, ali tzv. zimsko plivanje ipak bi bio individualni izbor svakog pojedinca, kaže Olga Dabović Rac, epidemiologinja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

Netko će se odlučiti za cjelogodišnje kupanje radi zdravlja, osobnog izazova ili druženja. Ali najvažnije je od svega, u moru biti odgovoran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter