Kako pravilno otvoriti bocu vina uči se, između ostaloga, na Maloj vinskoj akademiji (Snimila: Doria Mohorović)
Koliko o vinu govori njegova boja, koje sve arome otkriva miris kada zavrtimo čašu i prislonimo je nosu te na što obratiti pozornost kada na koncu uzmemo gutljaj vina - imali smo priliku saznati na Maloj vinskoj akademiji u pulskoj vinariji Benazić.
Riječ je o novom edukativnom projektu koji, s ciljem upoznavanja polaznika osnovama vinskog svijeta i kulture stola, provode enologinja Ana Antonija Benazić Debeljuh i sommelijerka Patrizia Krbavac Benazić. Prva takva vinska radionica održana je početkom prosinca u vinskom podrumu Benazić, a druženja su nastavljena tijekom božićno-novogodišnjih blagdana i trajat će sve do proljeća.
Ova mala vinska avantura počinje s uvodnim predstavljanjem povijesti vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj i šire, a polaznici imaju priliku otkriti štošta o vrstama vina, različitim vinskim stilovima, regijama i sorti grožđa. No, ono što ovu akademiju čini posebnom je praktični dio - degustacija. Pet čaša, svaka s pričom, postavljene su pred polaznike, otvarajući vrata svijetu organoleptičkih svojstava vina.
Uz zanimljive priče voditeljica, polaznici postaju pravi sommelieri, uživajući u degustaciji brojnih vina i raspravljajući o njihovim okusima. Priliku imaju čuti i brojne smjernice te informacije o iščitavanju etiketa, kvaliteti vina, njegovoj boji, mirisu i okusu, kao i o načinu proizvodnje, odležavanju u vinskim podrumima, posluživanju i degustaciji.
Jedan od kurioziteta koje okupljeni mogu saznati jest da boju vinu daju kožice grožđa, dok je meso grožđa zapravo bijelo. Pa se tako, naime, bijelo vino može dobiti od crnog grožđa ako mu se odstrani kora. Interesantna je činjenica i da su Azijati i Indijanci alergični na alkohol zbog male količine enzima za razgradnju, stoga im je i jedna čaša - previše.
Okupljeni će ponešto čuti i o sve popularnijoj filozofiji sljubljivanja hrane i vina, pa i, između ostalog, o tome kakvu ulogu imaju tanini (koji se prenose iz pokožice, sjemenki i peteljkovine grožđa) pri konzumaciji masnih jela. Voditeljice će, u ležernom ambijentu, biti spremne odgovoriti na svako pitanje. A svaki će sudionik iz vinskog podruma, osobito oni koji su tek zagrebli u taj svijet, izaći s mnoštvom korisnih informacija i trikova.
- Radionice planiramo održavati svaki petak i subotu kroz cijelu zimu i proljeće, ovisno o potražnji, a isto tako mogu nam se javiti i grupe za privatnu edukaciju tijekom tjedna. U suradnji sommelierke Patrizie Krbavac Benazić i mene htjele smo približiti ljudima taj naš mali vinski svijet, upoznati ih s osnovama kušanja vina i da se usput zabavimo u ovom hladnijem razdoblju. Polaznici će moći prepoznati kvalitetu vina, ocijeniti je li ono loše ili odlično, naučiti kako otvoriti bocu, kako pravilno kušati vino i prepoznati arome, ističe Benazić Debeljuh koja je, poput sestre Katarine i oca Nevena, inženjerka agronomije.
Obiteljska vinarija Benazić, smještena na Valdebeku, predstavlja jedini vinski podrum u gradu Puli. S tunelom u živom kamenu gdje su smještene drvene bačve s crnim i bijelim vinima, ova nagrađivana vinarija nositeljica je 11 vinskih etiketa koje nose imena žena u obitelji, naglašavajući time dodatno tradiciju i osobni pečat. Pa tako njihova vina nose nazive poput Katarine, Veronike, Ane Antonije i Lucije - koja prate njihov karakter. Uz vina, za ljubitelje žestokih pića u ponudi su domaća medenica, biska, komovica, travarica i đina, a mogu uživati i u ekstra djevičanskim maslinovim uljima pod brendom Eva te džemovima i sokovima od ružinih latica - Rosa.