Grad sufinancira stambene kredite mlađima od 45

Filip Zoričić: Želimo mladima biti potpora

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Stambeno pitanje nesumnjivo je jedno od najčešće postavljanih pitanja kad se govori o mladima, njihovom osamostaljenju i budućnosti. Nestalnost zaposlenja i ugovora o radu te neudovoljavanje uvjetima kredita samo su brojni gradovi u Hrvatskoj različitim mjerama, manje ili više uspješno, doskočili ovom problemu, odnosno njegovom rješavanju. I Grad Pula posegnuo je za novom mjerom koja će, sudeći po stvarnim potrebama građana Pule mlađim od 45 godina, a koji još nisu riješili stambeno pitanje, biti veliko olakšanje u ovoj složenoj temi.

Trenutno je u tijeku javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje kamate stambenih kredita za nekretnine na području Pule. Riječ je o sufinanciranju kamate temeljem stambenog kredita koji građanin uzima od kreditne institucije, i to za kupnju prve nekretnine te poboljšanje stambenih uvjeta nekretnine za koju je potrebno ishodovati akt za gradnju radi rješavanja svojeg stambenog pitanja. Sredstva se odobravaju u visini od 50 posto kamate za odobrene stambene kredite, maksimalno do 2.389,01 eura, odnosno do 199,08 eura mjesečno, za najviše pet godina otplate kredita.

Novi potezi

- Mislim da smo jasno pokazali kojim smjerom idemo kad su u pitanju mladi. Ova mjera samo je jedna u nizu. Uskoro ćemo objaviti nove poteze i mjere kad je u pitanju rješavanje problematike stanovanja za mlade, program POS i izgradnja naših stanova, najavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

- Znam koliki je mladima problem i visina cijene stanova i općenito pronaći stan za život. Želimo im biti potpora, poručio je Zoričić dodavši da, uz sve poteze i mjere po pitanju rješavanja problema stanovanja za mlade, gradska uprava razvija i lokalni program za mlade te otvaranje Centra za mlade.

Novom odlukom Grada o sufinanciranju kamata, subvencija će se odobriti osobama kojima je odobren stambeni kredit za koji imaju zaključen Ugovor o stambenom kreditu s kreditnom institucijom. Sufinanciranje kamate stambenog kredita odobrit će se za kredit ili njegov dio koji ne prelazi 120 tisuća eura, ali neće se odobriti ako podnositelj zahtjeva ostvaruje pravo na sufinanciranje stambenog kredita po drugoj osnovi.

Što se tiče osoba koje ostvaruju pravo na ovu vrstu potpore Grada, ona mora udovoljavati kriterijima su točno definirani javnim pozivom.

Prvi uvjet je da osoba u trenutku podnošenja prvog zahtjeva za sufinanciranje kamate Gradu Puli nije starija od 45 godina te da ima prebivalište na području grada Pule. Nadalje, niti podnositelj zahtjeva, niti njegov bračni ili izvanbračni drug, ne smije imati u vlasništvu nekretninu uvjetnu za stanovanje. Drugim riječima, nekretnina za koju se traži sufinanciranje kamate od Grada, podnositelju zahtjeva mora biti prvo vlasništvo. Među uvjetima je istaknuto da stambeni kredit mora biti odobren te zaključen Ugovorom o stambenom kreditu s kreditnom institucijom, a osoba koja traži sufinanciranje kamate ne smije imati dugovanja prema proračunu Grada Pule. Svaki podnositelj zahtjeva ima pravo na ostvarenje sufinanciranja kamate samo za jedan stambeni kredit.

Treba znati

Zahtjev se može podnijeti od dana objave javnog poziva koji je otvoren do iskorištenja sredstava osiguranih u proračunu Grada za 2023. godinu, a dostavlja se, zajedno s dokumentacijom, putem preporučene pošte ili osobno u pisarnici Grada Pule u zatvorenoj omotnici uz naznaku »Grad Pula, Upravni odjel za društvene djelatnosti, mlade i sport - zahtjev za sufinanciranje kamate«. Zahtjev mora sadržavati ime i prezime, prebivalište, te OIB podnositelja zahtjeva i članova domaćinstva, Također, potrebno je MUP-ovo uvjerenje o prebivalištu koje izdaje PU istarska, kojim se dokazuje da u trenutku podnošenja zahtjeva podnositelj i članovi domaćinstva imaju prijavljeno prebivalište na adresi nekretnine koja je predmet stambenog kredita. Uvjerenje o prebivalištu ne smije biti starije od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Uz navedene dokumente, potrebna je i potvrda Grada Pule o podmirenju svih dospjelih dugovanja u trenutku podnošenja zahtjeva, ugovor o kupoprodaji odnosno akt o gradnji, kao i potvrda zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Puli o vlasništvu nekretnina. Također, potrebno je dostaviti i ugovor o stambenom kreditu, otplatni plan i dokaz odnosno izjava o prvom stjecanju nekretnine ovjerena kod javnog bilježnika i ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter