OSIJEK

Osječko-baranjska županija, gradovi i općine sufinanciraju kamate na stambene kredite

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sporazum o suradnji u provedbi projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva” s predstavnicima gradova Đakova i Valpova i općine Kneževi Vinogradi u ponedjeljak je potpisao osječko-baranjski zamjenik župana Goran Ivanović.

Riječ je o projektu koji traje od travnja, kad je Županija sa sedam poslovnih banaka potpisala ugovore o subvencioniranju kamata na stambene kredite u iznosu od jedan posto i krenula u provedbu tog projekta s kreditnim potencijalom u iznosu od 50 milijuna kuna. Ivanović je pojasnio kako se na poziv Županije do sada odazvalo šest jedinica lokalne samouprave, a danas su potpisani ugovore s još tri.

"Smatram kako je ovo dobra mjera koja može podići standard življenja, a ujedno je i demografska mjera koja će doprinijeti ostanku stanovništva na ovom prostoru”, rekao je Ivanović.Pozvao je i ostale gradove i općine da se uključe u projekt i dodao kako to nisu iznosi koji će značajnije opteretiti njihove proračune.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Ivana Katavić-Milardović rekla je da je projekt pokrenut kao odgovor na negativne demografske trendove  i zbog potrebe gospodarstva za radnom snagom.Istaknula je da je projekt namijenjen osobama koje kupuju nekretninu na području županije i u njoj imaju radni odnos, prema dogovoru s bankama kamate na stambene kredite se kreću u rasponu od 2,49 do 3,2 posto, a županija subvencionira jedan postotni poen.

Kako bi krajnjim korisnicima što više olakšali plaćanje kamate uputili smo poziv općinama i gradovima da se i oni uključe u subvencioniranje s barem jednim postotnim poenom, pa će krajnja kamata za korisnike biti već od 0,49 posto”, pojasnila je.

„Projekt se pokazao uspješnim, dosad je plasirano 21 milijuna kuna, kupljeno je 65 nekretnina od čega 30 kuća i 35 stanova. Projekt je aktualan dokle god traje kreditni potencijal od 50 milijuna kuna, no to ne znači, kada on bude iskorišten, da neće biti dodatnog povećanja kreditnog potencijala”, rekla je Katavić – Milardović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter