humanitarna utrka kluba gea pula

Ove nedjelje peto izdanje utrke "Ne ću ben, hodi zajno!"

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca 2023, ove nedjelje organizira sada već tradicionalnu humanitarnu utrku "Ne ću ben, hodi zajno!". Peto izdanje utrke, koja se održava uz partnerstvo Atletskog saveza Istre, zakazano je za 11 sati sa startom na pulskim Valkanama.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj se govorilo o malignim bolestima, preventivi i liječenju onkoloških bolesnika, kao i brojnim aktivnostima koje su zakazane za ovaj mjesec u cilju podizanja svijesti o ovim bolestima, ali i pomoći rada Udruge.
Ove će godine trkači trčati pod motom "Ala šu, movi se", a ova će poruka krasiti i njihove majice. Glavna utrka i rekreativna šetnja kreće s Valkana, a trči se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i istom rutom nazad.

Istovremeno, odmah nakon trkača, kreće i rekreativna šetnja čija je ruta šetalište Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali. Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz glazbu i marendu. Maja Šabić, pobjednica hrvatskog Masterchefa, pripremat će domaću istarsku maneštru u mesnoj i vege verziji od sastojaka koje su donirali lokalni OPG-ovi, a koja je za sve sudionike utrke i rekreativne šetnje besplatna.

Žuti kišobran i Rozi make up Corner pobrinut će se za zabavu najmlađih, dok je za glazbeni program i dobru atmosferu zadužen DJ Denis Goldin. Svaki sudionik dobit će majicu, okrjepu na startu utrke, a za prva tri plasirana u ženskoj i muškoj kategoriji predviđene su nagrade iznenađenja. Utrka je humanitarnog karaktera, startnina nije određena već građani mogu na humanitarni račun uplatiti donaciju ili to učiniti na dan utrke. Kao nagradu za donaciju svi sudionici dobivaju majicu s natpisom "Ala šu, movi se!". Na utrku/ rekreativnu šetnju građani se mogu prijaviti sve do nedjelje na mrežnim stranicama Kluba, ali i na dan utrke na startu od 9.30 do 10.30 sati.

Kako je najavila Nataša Vitasović, predsjednica Kluba Gea, u sklopu ovogodišnjeg Ružičastog mjeseca pripremili su i niz predavanja koja su besplatna i otvorena za javnost. Prva aktivnost na rasporedu je već danas. Radionicu samopregleda dojki i predavanje o važnosti njihova pregleda održat će Suzana Forlani sutra s početkom u 17 sati, u udruzi MedulinArt. Predavanje i radionica ponovno će se održati i 17. listopada u 17 sati, u pulskom Circolu, i to na talijanskom jeziku.

U prostorima "NK Istra" fizoterapeutica Vesna Thiele učiti će članove kluba o važnosti prirodne kozmetike u očuvanju zdravlja i prevencije bolesti. Nutricionistice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nina Penezić Blažević i Jasmina Bradanović predavanjima koja su u prostorima Kluba u Nobileovoj 1 planirana za 11. i 29. listopada, u 18 sati, educirat će zainteresirane o smjernicama za prehranu onkoloških bolesnika te kako se hraniti nakon izlječenja, a ujedno će predstaviti brošuru koja je izdana u sklopu projekta koje financira Ministarstvo zdravstva. Kako je objasnila Penezić Blažević, knjižica sadrži savjete kako si pomoći kod nekih od nuspojava liječenja onkoloških bolesti, poput osjećaja slabosti, gubitka apetita, probavnih tegoba, otežanog žvakanja i gutanja... Za one koji imaju problem s limfedemom, 18. listopada u 17 sati u prostorijama Kluba Gea Pula, Gracijela Benčić održat će zanimljivo predavanje o novim pristupima u limfnoj drenaži. Od 12. do 15. listopada u Klubu Gea Pula građanima će biti na raspolaganju bioenergoterapija Tihomira Zefija, a svi zainteresirani mogu termin zakazati na broj 098/181-9665.

Danijela Lazarić-Zec, voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, istaknula je da je rak dojki i dalje najčešći rak kod žena, no prema posljednjim podacima, više nije među vodećim uzrocima smrti, budući da se uspješnije liječi i ranije otkriva. Podsjetila je da je na prošlim Danima narcisa najavljen početak osmog ciklusa Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, a kojim se pozivaju žene od 50 do 69. godina na mamografiju, zlatnu metodu ranog otkrivanja raka dojke. Napomenula je da je u proteklom ciklusu porastao odaziv žena u Nacionalni program u odnosu na onaj prethodni.
- Pozivamo sve žene koje se žele odazvati, a možda nisu dobile poziv, da se jave na besplatni broj telefona 0800202000, radnim danom od 12 do 15 sati, rekla je Lazarić Zec dodajući da žene mogu otići na prvu mamografiju već između 38. i 40. godine.

Ukazalo se i na ulogu nepravilne prehrane, kao i drugih nezdravih navika poput stresa, alkohola i pušenja, koje mogu doprinijeti razvoju kroničnih nezaraznih bolesti.

- Uloga županije je unaprijediti uvjete da se omogući što kvalitetnija zdravstvena usluga za naše pacijente, bilo da se radi o preventivi, dijagnostici ili samom liječenju. Osim limfne drenaže koju financiramo kroz projekt Gea, sufinanciramo razne programe Zavoda za javno zdravstvo, da bi se što kvalitetnije proveli nacionalni, županijski i gradski programi, rekla je Davorka Maras-Tkačuk, pomoćnica pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Napomenula je da se sada intenzivnije radi na ljudskim resursima i privlačenju visoko educiranih kadrova raznim mjerama poput sufinanciranja najamnina za liječnike i stipendija. Najavila je dolazak još dva mamografa (među kojima jedan mobilan), nakon čega će Istra raspolagati s njih sveukupno četiri.

Da su se brojke od malignih bolesti počele popravljati potvrdio je i pulski onkolog Dragan Trivanović, koji je istaknuo da su među prvima u Hrvatskoj u svakodnevnom radu integrirali multidisciplinarne timove. Objasnio je da se ni jednom pacijentu više ne pristupa stihijski, da ovisi o jednom liječniku ili sestri.
- Svaka dijagnostička, ne samo terapijska odluka, prolazi kroz jednu grupu ljudi različitih struka, u kojoj su često uključene i one struke koje nisu direktno vezane uz dijagnostiku i liječenje, a kako bi početni put i plan liječenja bio što kvalitetniji i sa što boljim ishodom, konstatirao je Trivanović. Naglasio je da je ogromna razlika kada se kod pacijenta otkrije maligna bolest u samom startu, ili u kasnijoj fazi kad su sve mogućnosti liječenje vrlo ograničene, iako nisu nemoguće.

Ivana Sokolov, pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport, izrazila je zadovoljstvo što dugi niz godina imaju priliku biti podrška Udruzi Gea, što kroz institucionalnu potporu, što kroz sufinanciranje vrlo vrijednih programa Kluba.

Humanitarna aukcija od 15. do 22. listopada

Iz Gee pozivaju sve korisnike Facebooka da se priključe humanitarnoj aukciji koja će se održati od 15. do 22. listopada, a na kojoj će biti ponuđeno pregršt proizvoda, usluga, umjetničkih radova i radova članica Kluba. Prikupljena sredstva namijenjena su radu Kluba koji broji više od 250 članova. Iz Gee ujedno zahvaljuju tvrtkama, obrtima i salonima na donacijama artikala koji će biti ponuđeni na aukciji.

BAKALARunom završava obilježavanje Ružičastog mjeseca

Obilježavanje Ružičastog mjeseca 2023 tradicionalno završava utrkom BAKALARun 29. listopada 2023., koja će se održati u 10 sati u Baderni, u organizaciji Alden bakalara i TEĆI ISTI PITI, sa startom ispred marketa Alden bakalar. A tu je i nezaobilazan kalendar za 2024. godinu koji je za Klub Gea Pula i ove godine osmislila Adrijana Radolović Rajko uz grafičku pripremu Digicolor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter