Dan ružičaste vrpce

"Ne 'ću ben, hodi zajno!": Humanitarna utrka kluba Gea pod geslom "Ala šu, movi se!"

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
S prošlogodišnje utrke (Arhiva Glasa Istre)

S prošlogodišnje utrke (Arhiva Glasa Istre)


U povodu Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca, Klub žena liječenih od karcinoma dojke "Gea Pula" i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku "Ne 'ću ben, hodi zajno!". Ovoga puta utrka će se održati pod geslom "Ala šu, movi se!" i to u nedjelju, 8. listopada, a startat će u 11 sati na pulskim Valkanama.

Glavna utrka kreće s Valkana, a u njoj mogu sudjelovati sve dobne skupine. Trčat će se pulskom šetnicom Lungomare, iza Mornara i Ferijalnog na šetnicu Verudele do tvrđave Bourguignon i natrag, a istovremeno kreće i rekreativna šetnja odmah nakon trkača čija je ruta šetalište Lungomare s okretištem u Gortanovoj uvali i natrag do Valkana.

Na Valkanama će biti organiziran zabavni program uz glazbu DJ Goldina, maneštru kuharice Maje Šabić, a najmlađe će zabavljati Žuti Kišobran.

Podjela startnih brojeva i paketa počinje u 9.30 sati kada će građani moći posjetiti info-punkt Kluba žena Gea na kojem će moći dobiti korisne informacije o ranom otkrivanju raka dojke i samopregledu dojki, ali se i informirati o zdravim životnim navikama te preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea.

Utrka i rekreativna šetnja humanitarnog su karaktera. Sredstva koja će se prikupljati namijenjena su provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, a to su limfna drenaža, ciljane medicinske vježbe, rekreativna šetnja, terapeutska yoga, shiatsu tretmani, kreativne radionice te savjetovališta liječnika onkologa koji pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma.Plakat utrke Ne ću ben, hodi zajno

Na raspolaganju su i stručna pomoć psihoterapeuta prilikom suočavanja s bolešću i njenim posljedicama, farmaceuta koji pruža stručna znanja o prilagođenoj prehrani i dodacima prehrane te fitoterapeuta o održavanju zdravlja na prirodan način.

Porukom "Ne 'ću ben', hodi zajno!" želi se ukazati na važnost preventivnih pregleda koji ženama mogu spasiti život. Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke izuzetno je velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, svaka deveta žena u Istri obolijeva od raka dojke. Godišnje se bolest otkrije u prosjeku kod 123 žene u Istri, a čak 46 osoba godišnje u Istri umire od raka dojke. Visoka smrtnost može se smanjiti samo ukoliko se bolest otkrije na vrijeme, stoga su akcije poput ove od iznimne važnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter