ZELENE OAZE

Puljani obrađuju gradske parcele: Urbani vrtovi ove će godine zaživjeti i u Lošinjskoj ulici

| Autor: Doria Mohorović
Novi urbani vrtovi bit će formirani u Lošinjskoj ulici (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Novi urbani vrtovi bit će formirani u Lošinjskoj ulici (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Grad Pula ove godine planira realizirati urbane vrtove u dijelu Lošinjske ulice, kraj Marsovog polja, u zoni koja se dijelom već koristi za uzgoj povrtnih kultura. Iz gradske uprave saznajemo da, osim zone društvenog vrta i parcela, u Lošinjskoj ulici planiraju i tematske zone uzgoja te otvorene zone korištenja za sve građane, ne samo za korisnike urbanih vrtova. To će se, kako kažu, definirati projektnom dokumentacijom.

- Radovi će se prilagoditi i uskladiti s vegetacijskim periodom, a interes će građani moći iskazati po objavi Javnog poziva kojim će biti definirani uvjeti korištenja i kriteriji dodjele parcela, slično kao za urbane vrtove na Gregovici, pojašnjavaju iz Grada.

Na Gregovici je projekt urbanih vrtova uspješno zaživio prije dvije godine. Parcela je podijeljena na 88 vrtova veličine oko 50 metara četvornih koje građani koriste za vlastite potrebe, odnosno na kojima uzgajaju voće i povrće, začinsko bilje, cvijeće i slične kulture, te na Društveni vrt veličine od oko 1500 metara četvornih, gdje se često održavaju radionice i druženja građana. Svakodnevno ondje građani ubiru plodove svog rada - paprike, mrkve, luk, salatu, blitvu, rajčice, tikvice, krastavce...

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater