PROSVJED NA FORUMU

Roditelji djece polaznika privatnih vrtića poručuju: Dosta nam je diskriminacije djece!

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo


Stotinjak prosvjednika, mahom roditelja s djecom koja pohađaju privatne vrtiće u Puli, održalo je danas na Forumu mirni prosvjed povodom najave dizanja ekonomske cijene vrtića za polaznike vrtićke i jasličke dobi.

- Želimo poručiti da nam je dosta diskriminacije djece, da pozdravljamo sve pregovore i dogovore, ali to sve skupa dugo traje i zato smo danas tu gdje jesmo. Želimo da se čim prije to promijeni, da djeca imaju ista prava, iste uvjete i da napokon svi budu izjednačeni, rekla je Jasna Barišić, jedna od predstavnica roditelja koji su organizirali jučerašnji prosvjed na Forumu dodavši da se državni pedagoški standard u gradskim vrtićima poštuje, a u privatnima ne.

- Da bi došlo do tog izjednačavanja, mora se izjednačiti i sufinanciranje. Povećanje cijena je bilo kroz niz godina, ali sada, kako je buknula covid-kriza i inflacija, to povećanje je jednostavno došlo toliko nesrazmjerno da nije više bilo održivo, kazala je Barišić.

- I roditelji čija su djeca u vrtićima koji su potpisali sporazum nisu odustali, tako da vjerujem da nisu ni obaviješteni da su oni to potpisali, jer se ne zna tko su. Samim tim sporazumom ja nisam vidjela da će doći do izjednačavanja subvencije, rekla je Barišić potvrdivši da je uvijek dobro razgovarati i pregovarati.

Prosvjed roditelja je, kako je i najavio na konferenciji za medije nakon zadnjeg radnog sastanka s predstavnicima roditelja i privatnih vrtića, podržao pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Nastavljamo razgovore i pregovore, a iznijeli smo što možemo kao Grad ponuditi u smislu božićnica i jednokratnih potpora od 2.000 eura po skupini, ali očito je da i dalje postoje disproporcije među vrtićima, rekao je Zoričić.

- Prosvjed je legitiman i legalan. Dapače, i ja bih kao roditelj sigurno ovdje bio. Ja neću bježati od ljudi. Neki me pitaju zašto sam tu ako je prosvjed protiv mene. Prvo, ne znam je li prosvjed protiv mene, a drugo, ja sam tu i predstavnici roditelja su zaista fer i korektni; ljudi su okupili ljude i to je u redu. Vidim da su i neke političke stranke i nekakvi aktivisti na Facebooku to iskoristili za svoju promociju, što je isto jako zanimljivo kad se vidi tko se sve grli i ljubi, ali ono za što se roditelji bore i što govore je itekako u redu, rekao je Zoričić.

Dodao je da se nada da privatni vrtići neće dizati cijenu.

- Ako neće gradski vrtići povećavati cijenu, ne znam zašto bi oni, ako smo sve dali. Razmišljamo i trudit ćemo se da poboljšamo sve za 2024. godinu, ali ponavljam onu istu stvar - više od 550 kuna u godinu dana, 100 kuna u 15 godina, istaknuo je Zoričić.

Na upit postoji li nešto što privatni vrtići još nisu iskomunicirali s Gradom, budući da je gotovo polovina njih potpisala ponuđeni sporazum, a ostali još nisu, gradonačelnik je odgovorio da su oni koji nisu potpisali sporazum i predstavnici Udruge privatnih vrtića predali Gradu svoje prijedloge sporazuma.

- Ući ćemo tkivo svakog privatnog vrtića, da vidimo specifičnost svakoga od njih, jer očito su te razlike velike, zaključio je Zoričić.

Novi radni sastanak o ovoj temi zakazan je za petak u 10 sati u Komunalnoj palači.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter