NOVI RAZLOZI ODGODE

Radovi na Robnoj kući Pula i dalje na čekanju. Saznajemo što je sada bilo

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
Robna kuća u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Robna kuća u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)


Iako je prvotno najavljeno da će radovi na bivšoj Robnoj kući u Puli biti dovršeni krajem 2022. godine, situacija je ipak kompleksnija nego što se u početku činilo. Naime, predstavnik investitora Predrag Đorđević, potvrdio je da je stigla odbijenica Javne vatrogasne postrojbe Pula radi protupožarnih uvjeta. O tim je uvjetima, kako je sam naveo, Đorđević s vatrogascima razgovarao na sastanku održanome prošloga tjedna. Za Glas Istre objasnio je o čemu se točno radi te u kojoj je fazi prostor bivše Robne kuće.

"Kad objekt ide u rekonstrukciju, on se tretira po novom zakonu, a novi zakon je, recimo to tako, stroži nego što je bio u vrijeme kada je objekt građen. To znači da mi na vanjskoj fasadi moramo raditi određene otvore gdje bi, u slučaju požara, vatrogasci mogli prići s bočnih strana", pojasnio je Đorđević.

"U koliziji smo s interesom Grada, iako sam objekt nije pod zaštitom konzervatora, osim jednog stepeništa. Cijeli kontekst povezan je s fasadom koja je od istarskog kamena", istaknuo je.

"U prvobitnom projektu predviđali smo novu stakleno-aluminijsku fasadu, međutim, Grad je preporučio da ostane postojeća fasada koja bi se osvježila posebnim metodama čišćenja, jer se radi o istarskom kamenu i mi smo to uvažili. Sada vatrogasci inzistiraju da se ta fasada otvori na tri mjesta", kaže Đorđević dodavši da su sada dobili uvjete pod kojima se taj zahvat treba napraviti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter