Mladi u (lokalnom) programu

Pulski projekt kojim se želi uključiti mlade u donošenje odluka i razvoj lokalne zajednice

| Autor: Dorja Mohorović
Mladi u lokalnom programu Grada Pule (Foto: Grad Pula)

Mladi u lokalnom programu Grada Pule (Foto: Grad Pula)


Jutros je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti u sklopu Erasmus + projekta Mladi u (lokalnom) programu Grada Pule-Pola.

Riječ je o projektu koji se provodi kroz cijelu 2023. godinu, uz financijsku podršku Europske unije u iznosu od bespovratnih 31.300,00 eura, a kojemu je cilj stvaranje Lokalnog programa za mlade Grada Pule za razdoblje 2024. do 2027. godine. Najavila je to Ivana Sokolov, pročelnica za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule tijekom koja je program predstavila s upraviteljicom Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helgom Možé, voditeljicom razvoja i programa rada s mladima Volonterskog centra Istra Aleksandrom Lerom i predsjednicom Udruge ZUM Katharinom Mikulić.

- Lokalni program, koji će služiti kao svojevrsni alat za donošenje određenih odluka, sadržavat će prepoznate potrebe mladih te potencijalna rješenja u vidu odgovarajućih ciljeva, mjera i konkretnih aktivnosti u osam područja od interesa za mlade. To su obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, zapošljavanje i razvoj poduzetništva, aktivno sudjelovanje i održivi razvoj zajednice, rad s mladima, socijalna uključenost mladih, kultura, zdravlje, rekreacija i sportske aktivnosti mladih i mladi u europskom i globalnom okruženju. Provest će se ukupno 19 aktivnosti za mlade u kojima se očekuje uključivanje oko 120 sudionika, mladih i predstavnika donositelja odluka, a svaka od partnerskih organizacija zadužena je za provedbu određene skupine aktivnosti, pojasnila je Sokolov.

Možé je istaknula da su, u svrhu izrade strateškog dokumenta, slične aktivnosti zajedno s mladima provodili u Poreču i Medulin, što se pokazalo vrlo uspješnim.

- Ovo je super prilika i svojevrsni poziv mladima da se uključe u aktivnosti koje budemo radili u narednih nekoliko mjeseci. S obzirom na dosadašnje procese gdje mladi možda nisu vidjeli neke rezultate, ili su razočarani s cijelom situacijom u društvu, državi i Europi, jako je bitno da se izgradi povjerenje koje čini taj društveni kapital. Grad Pula je sada u jako dobroj poziciji da krene graditi to povjerenje i ovaj proces izrade ovog važnog dokumenta je samo jedan alat da se to povjerenje "izbilda", rekla je Možé.

A da je potrebno potaknuti što veće uključivanje mladih u sve aktivnosti, naglasile su i Aleksandra Lera i Katharina Mikulić.

Kako je pojasnila Lera, ideja je da sama pitanja, odnosno same potrebe koje će kasnije biti na neki način integrirane u Lokalni program za mlade, detektiraju sami mladi i sudjeluju u provedbi istraživanja. Uz pomoć toga će se, dodala je, mapirati konkretne potrebe s kojima se mladi trenutno suočavaju i resursi koji imaju.
- Kroz projekt se također stavlja naglasak na promociju inkluzivnosti, pri čemu će Škola za odgoj i obrazovanje provesti aktivnosti ispitivanja potreba učenika svoje škole, a rezultati će isto tako biti uključeni u sam dokument, kazala je Lera.

Po završetku konferencije, u knjižnici je održana prva aktivnost pod nazivom "Participativno akcijsko istraživanje potreba mladih: izrada okvira" koju provodi Volonterski centar Istra.

Projekt se u razdoblju od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. provodi u partnerstvu s Volonterskim centrom Istra, Udrugom ZUM, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Školom za odgoj i obrazovanje-Pula.

ll

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter