PRESSICA

Možemo: "Da je uvjeren u kvalitetu proračuna, Zoričić ga ne bi skrivao"

| Autor: Glas Istre
Dušica Radojčić i Ana Fonović iz Možemo (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Dušica Radojčić i Ana Fonović iz Možemo (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


"Gradonačelnik Zoričić proračun za 2023. želi usvojiti već 21. studenog, više od mjesec dana prije zakonskog roka. Pulski vijećnici proračunske materijale dobili su 11. studenog u 14 sati s rokom za dostavljanje amandmana, odnosno dešifriranje proračuna izraženog samo u eurima, sastavljenog na 2., vrlo općenitoj razini, od jedan i pol radni dan", ističu iz pulskog Možemo.

"Zoričić je takvim postupanjem smanjio transparentnost gradskih financija. Dok neki drugi gradovi proračune dostavljaju vijećnicima i javnosti na 4. ili 5. razini detaljnosti, sa svim pojedinačnim uplatama i isplatama (razina detalja iz koje se može zaključiti koje se usluge, roba ili radovi plaćaju), Zoričić je proračun objavio samo na 2. razini, s kumulativnim iznosima po stavkama proračuna. Proračun na 2. razini dobili su ne samo građani, već i vijećnici. Pročelnica Sajić je vijećnici Možemo! na upit za proračunom na 4. razini odgovorila da to zakon zabranjuje, što nije istina", dodaju možemovci.

Ističu da Grad Zagreb, na primjer, proračun objavljuje na 4. razini, a Grad Pazin ga vijećnicima dostavlja na najvišoj, 5. razini detaljnosti, kako bi se na primjereni način mogli uključiti u diskusiju o svim detaljima. Za pripremu amandmana Zagreb daje 3 tjedna, a Pazin 10 dana.

"Sjednice radnih tijela Gradskog vijeća, na kojima vijećnici mogu tražiti pojašnjenja, održale su se u ponedjeljak i utorak, 14. i 15. studenog, neposredno pred rok za amandmane na proračun, koji je istekao u utorak 15. studenog u 12. Forma je zadovoljena, poruka je kristalno jasna - ovo je još jedan Zoričićev šamar demokraciji, ovog puta upućen i članovima predstavničkog tijela, ne samo građanima.

Takav Zoričićev postupak dokazuje još jednom nekompetentnost i nesposobnost. Da je uvjeren u kvalitetu proračuna, ne bi ga imao razloga skrivati. Međutim, daleko je opasniji njegov diktat sile, odnosno autoritarne tendencije koje se iščitavaju iz takvih postupaka. Obećana transparentnost samo je jedno od prekršenih Zoričićevih obećanja", kažu možemovci. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter