Uskrs u Fažani

Mirisi tradicije, okusi zajedništva i Festival bakalara koji ne smijete propustiti

Uskrs u Fažani je vrijeme šarenih običaja, dječje igre i neodoljive hrane koja okuplja generacije za zajedničkim stolom. Od 18. do 21. travnja, Fažana poziva sve na zajedničku proslavu Uskrsa – na fažanski način: veselo, mirisno i uz obalu mora.

| Autor: Promo
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Od svečanih obreda i izložbi velikih uskrsnih jaja, do kreativnih radionica i veselih igara, Fažana u uskrsno vrijeme nudi ponešto za svakoga. Posebnu pažnju, uz već tradicionalnu višemetarsku pincu – mirisnu, mekanu i pripremljenu s puno ljubavi, ove godine plijeni i Festival bakalara – nova gurmanska priča s dušom i srcem.

Fažana


Proslava započinje u petak, 18. travnja, u 10,30 sati doručkom na rivi, gdje se mještani i posjetitelji okupljaju uz bakalar i fritule, a nastavlja se svečanim obredima u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana.
U subotu se trg ispred crkve Sv. Kuzme i Damjana pretvara u pravu uskrsnu bajku uz velika šarena jaja, veselog uskrsnog zeku, a u poslijepodnevnim satima tu će biti i dječje radionice i igre te tradicionalne igre poput tucanja i pičenja jaja te potraga za uskrsnim jajima.

Fažana

Vrhunac subotnjeg programa svakako je Festival bakalara, koji počinje u 16:00 sati. Timovi od po dvoje natjecatelja pokazat će svoje kulinarske vještine u pripremi bakalara na tradicionalan način. Svaka ekipa dobit će skuhani i očišćeni bakalar, a potom – bat u ruke i maštu na volju! Uz klasične sastojke poput krumpira, češnjaka, maslinovog i suncokretovog ulja, peršina, soli i papra, nastat će jela koja mirišu na djetinjstvo i blagdanske obiteljske stolove.

Fažana


Stručni žiri, uz podršku publike, odlučit će o najboljima – a nagrade su i više nego primamljive:
1. nagrada: Jednodnevni izlet u Nacionalni park Brijuni za dvije osobe (TZ Fažana)
2. nagrada: Večera za dvoje u vrijednosti od 100 € (Stara konoba, Fažana)
3. nagrada: Poklon paket gastro proizvoda (Alden d.o.o., Baderna)
Proglašenje pobjednika održat će se u 17:30 sati, a atmosferu će dodatno zagrijati Škico Acoustic Band s opuštenim glazbenim ritmovima.
Iako je tučeni bakalar blagdanski klasik, bakalar se može pripremati na razne načine te vas povodom Uskrsa u restoranima i konobama Fažane očekuju razna ukusna jela od bakalara.

Fažana


Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja, donosi uživanje u tradicionalnim okusima: neizostavna velika pinca, kuhana šunka, fritaja s pancetom i kobasicama, bakalar i mladi luk – sve vas to poslije mise u 10,30 očekuje na Uskrsnom doručku na trgu sv. Kuzme i Damjana.
Fažana vas poziva da doživite Uskrs uz more – uz dobru hranu, vesele običaje i toplo gostoprimstvo koje se pamti.

Fažana


Program
18. – 21.4. Posebna blagdanska ponuda jela od bakalara u restoranima i konobama Fažane
Petak, 18. 4. 2025.
10:30 – 13:00 Druženje uz bakalar i fritule na rivi
19:00 Obredi Velikog petka u Župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana
Subota, 19. 4. 2025.
9:00 – 19:00 Izložba velikih uskrsnih jaja i ukrasa na trgu sv. Kuzme i Damjana
16:00 Festival bakalara – natjecanje u tradicionalnoj pripremi bakalara
• Uskrsni zeko – kreativne radionice
• Izložba dječjih radova OŠ Fažana, DV Sunce i DV More
• Tradicionalne uskrsne igre
• Natjecanje u tucanju i pičenju jaja
21:00 Bdijenje i blagoslov jela u Župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana
Nedjelja, 20. 4. 2025.
8:30 i 10:00 Uskrsna misa u Župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana
Uskrsni ponedjeljak, 21. 4. 2025.
9:00 – 19:00 Izložba velikih uskrsnih jaja i ukrasa na trgu sv. Kuzme i Damjana
10:00 Uskrsna misa u Župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana
10:30 Uskrsni doručak za mještane i posjetitelje na trgu sv. Kuzme i Damjana


Podijeli: Facebook Twiter