CROATIA POLIKLINIKA

Veliki vodič o mamografiji: Kako se pripremiti i što izbjegavati prije pregleda

Kristina Klarić

Kristina Klarić


Mamografija je zlatni standard u dijagnostici karcinoma dojke. U Hrvatskoj je tijekom posljednjih 18 godina, koliko traje provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, obavljeno oko dva milijuna mamografskih pregleda. Otkriveno je oko 10.000 novih karcinoma dojki, od kojih je 60 posto bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje.CRO1

No, nažalost, brojne žene ne odlaze na preventivne preglede. Najnovije istraživanje Zaklade za prevenciju raka pokazalo je da jedna od deset žena u dobi od 40 i više godina nikada nije bila na pregledu za rak dojke. Zabrinjavajući su to podaci, pogotovo kada se u obzir uzme činjenica da se bolest pojavljuje kod sve mlađih žena.

Kako bi potaknula žene da se odazovu na preventivni pregled dojki, Croatia Poliklinika nudi ovaj mjesec 20 posto popusta na ultrazvuk i mamografiju. Riječ je o akciji koja je dio kampanje “Ne pazim dok ne opazim” u sklopu koje Croatia Poliklinika želi potaknuti građanke i građane na preventivnu brigu o svom zdravlju. Spomenuti projekt ima više faza – u rujnu je fokus bio na kralježnici i držanju, dok je ovaj mjesec naglasak na dojkama s obzirom na to da je listopad posvećen borbi protiv raka dojke.

Stoga smo u suradnji s Kristinom Klarić, dr. med., spec. radiologije i voditeljicom pulske Croatia Poliklinike, napravili vodič kroz mamografiju kako bismo razriješili sva moguća pitanja vezana uz pregled.

S pregledom početi u četrdesetima

Za početak nam je istaknula da se učestalost  mamografskih pregleda određuje prema dobi pacijentice, povijesti bolesti te čimbenicima rizika. Kod žena prosječnog rizika za obolijevanja od raka dojki s mamografskim pregledima treba početi u 40. godini života te ih obavljati redovito svake dvije godine do 70. godine života. Nakon toga se mamografija radi svakih godinu dana.

U slučaju da žena ima povišen rizik za obolijevanje od raka dojke (od raka dojke joj je oboljela majka ili sestra), mamografski pregledi nakon 40. godine života se preporučuju jedanput godišnje. S mamografijom se uvijek kombiniraju i ultrazvučni pregledi te magnetna rezonancija, na preporuku specijalista radiologije.

Što se tiče samog mamografskog pregleda, dr. med. Klarić nam je opisala kako on izgleda u Croatia Poliklinici.

“Pacijenticu kroz postupak snimanja vodi radiološki tehničar. Prvo će biti zamoljena da se skine do struka te će stati ispred rendgenskog uređaja specijaliziranog za mamografiju. Tehničar će pozicionirati jednu dojku na kompresijsku ploču, a druga kompresijska ploča će postupno odozgo pritisnuti dojku. Dojka mora biti pritisnuta na nekoliko sekundi kako bi se tkivo dojke ravnomjerno rasporedilo i dobila jasna slika. Iako pritisak dojke može biti neugodan ili blago bolan, nužan je za dobivanje najbolje moguće slike i smanjenje izloženosti zračenju. Nakon pozicioniranja pacijentice, tehničar će stati iza zaštitnog štita i napraviti rendgensku snimku, obično iz dva različita kuta. Pacijentica će biti zamoljena da ostane mirna i zadrži dah nekoliko sekundi tijekom snimanja kako bi se spriječilo zamućenje slike. Isti postupak će se ponoviti i za drugu dojku. Nakon što su obje dojke snimljene, pacijentica se može obući”, objašnjava dr. med. Klarić te dodaje da cijeli postupak traje oko 15-ak minuta. Snimke će nakon toga pregledati specijalist radiologije, koji će i napisati nalaz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter