U Poreč pohrlilo 3600 biciklista iz cijelog svijeta

Među sudionicima Istria300 su nogometaš Vedran Ćorluka, zlatni olimpijci i vrhunski sportaši iz raznih disciplina

(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Nogometaš Vedran Ćorluka, sedmerostruki olimpijac u nordijskoj kombinaciji Felix Gottwald, te zlatna jedriličarka Lara Vadlau samo su neka od poznatih imena koja će sudjelovati na ovogodišnjoj biciklističkoj manifestaciji Istria300 u Poreču. Više od 3600 biciklista iz čak 40 zemalja krenut će na jednu od tri rute u subotu, 28. rujna, u ovom spektakularnom događaju koji iz godine u godinu ruši rekorde. Među sudionicima će pedalirati čak šestero olimpijaca i desetak profesionalnih sportaša, čime se Istria300 potvrđuje kao magnet za vrhunske sportaše, ali i rekreativce iz cijelog svijeta.

Četvrto izdanje Istria300 donosi gotovo peterostruki rast u broju sudionika u odnosu na premijerno izdanje održano 2021. godine. I ove godine više od 90% biciklista dolazi iz inozemstva, potvrđujući međunarodnu privlačnost ovog događaja. Biciklisti će moći birati između triju ruta, najkraće od 134 kilometra, srednje od 209 kilometara ili najduže od impresivnih 300 kilometara, što ovu vožnju čini jedinstvenom u svijetu amaterskog biciklizma.

POREČ

Uz glavnu vožnju, organizatori su pripremili bogat popratni program koji uključuje Istria300 Expo, najveću prodajnu izložbu biciklističke opreme u Hrvatskoj s više od 25 brendova. U tjednu održavanja manifestacije organizirani su vođeni obilasci Bike Centra Poreč, a biciklistički entuzijasti imat će priliku družiti se i voziti s poznatim biciklistima kao što su Alban Lakata i Mia Radotić. Poseban dio programa je Istria300 Dawn Patrol, vožnja u zoru, koja se održavala svakog utorka od lipnja te je obogatila turističku ponudu Poreča tijekom cijele ljetne sezone.

Veliku zahvalu dugujemo našim partnerima i sponzorima Valamar Rivieri, HEP-u, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Istarske županije, koji su prepoznali potencijal Istria300 u ranoj fazi organizacije. Zajedno smo postigli značajan doprinos produljenju turističke sezone i promovirali Istru kao idealnu destinaciju za biciklistički turizam. Posebno smo zahvalni Policijskoj upravi istarskoj, koja je svake godine ključna operativna podrška na zatvorenim i poluzatvorenim cestama", rekao je Vladimir Miholjević, director utrke Istria300.

Istria300 prvi put je održana kao demo vožnja 2020. godine, a službeno prvo izdanje sljedeće godine ušlo je u povijest kao najveće premijerno izdanje rekreativnog biciklističkog događaja u Hrvatskoj s 800 sudionika. Prirodne ljepote Istre, uz vrhunsku organizaciju, bili su ključni faktori u naglom rastu popularnosti manifestacije, koja je ove godine privukla rekordnih 3600 biciklista. Pomicanjem datuma održavanja u rujan, organizatori su osigurali bolju dostupnost međunarodnim sudionicima, zbog čega je Poreč postao nezaobilazna destinacija za biciklističke entuzijaste iz cijelog svijeta.

Na dan utrke, najmlađi biciklisti moći će sudjelovati u Istria300 Mini vožnji od 300 metara, a Valamar i Bike Centar Poreč osigurali su besplatne bicikle marke Woom za djecu koja nemaju vlastiti bicikl. Dječja vožnja bit će održana odmah nakon starta glavne utrke. Ove godine poseban fokus stavljen je na ženski biciklizam, kroz inicijativu Istria300 Ladies, koja je privukla više od 600 biciklistkinja. Predvodit će ih njemačka amaterska biciklistkinja Catherine Rossmann, uz podršku profesionalne trenerice Mije Radotić i olimpijske snowboardašice Nicole Thost, koja će se pobrinuti za mentalni trening sudionica.

Istria300 nastavlja rasti, a za sljedeću godinu planira se proširenje programa na dva tjedna te širenje Dawn Patrol vožnji na druge gradove u Hrvatskoj, ali i u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj.


Podijeli: Facebook Twiter