mandatno-imunitetno povjerenstvo

Danas odluka o mandatu Kolakušića i Hasanbegovića

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Patrik Macek / Pixsell)

(Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Mandatno-imunitetno povjerenstvo na današnjoj sjednici će opet raspravljati o eventualnoj zamjeni za zastupnika stranke Pravo i pravda Dražana Dizdara, koji je zamrznuo svoj mandat, a u Sabor su stigla dva zahtjeva.

Jedan je uputio Blok za Hrvatsku, koji traži da Dizdara, budući da na koalicijskoj listi u Prvoj jedinici PiP više nema neizabranih kandidata, zamijeni Zlatko Hasanbegović, a MIP-u se ponovo obratio i PiP, premda je već ranije odbijen zahtjev da u Sabor uđe Mislav Kolakušić zato što je u svibnju podnio ostavku na zastupničku dužnost.

Argument Bloka za Hrvatsku je da, u situaciji kada Dizdara ne može mijenjati nitko iz njegove stranke, Hasanbegović ima pravo na taj mandat jer je kao drugoplasirani na listi dobio preko 28 posto preferencijskih glasova, najviše od svih osim Kolakušića.

PiP je, pak, podnio vrlo opširan zahtjev u kojem se tvrdi da je ključno da mandat ne potražuje njezin predsjednik, koji je dao ostavku, nego stranka i da ona ima za to zakonsko utemeljenje. »Pravo i pravda je dobila jedno zastupničko mjesto u Prvoj izbornoj jedinici i to mogu promijeniti samo novi izbori«, stav je Kolakušićeve stranke.

U obrazloženju se podsjeća i da je šestero zastupnika koji su 2013. izabrani u Europski parlament, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Biljana Borzan, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Nikola Vuljanić, u mirovanje stavilo svoj u mandat u Saboru, nisu morali podnijeti ostavku kao što je Kolakušić. Dosad nije objašnjeno zbog čega je točno spomenutim zastupnicima to dopušteno, pa se Vuljanić kasnije čak i vratio u Sabor, a svima ostalima nakon europskih izbora 2014., 2019. i 2024. nije. U zaključku PiP ističe da je Plenković ove godine izabran i u Sabor i u Europski parlament, a da nije prihvatio niti jednu od te dvije dužnosti na koje su ga građani izabrali, nego »obnaša dužnost za koju ga građani nisu birali niti željeli, a što je također u duhu hrvatskih izbornih propisa«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter