ili-ili

Ukrajinski ultimatum NATO-u: Ne primite li nas, reaktivirat ćemo nuklearni program

| Autor: Novi list
(Foto X)

(Foto X)


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je novi ultimatum NATO-u – ne odobri li se njegovoj zemlji članstvo u NATO-u, reaktivirat će svoj nuklearni program.

Ovu najavu Zelenski je, kako piše Newsweek, izrekao tijekom nedavnog razgovora s bivšim američkim predsjednikom i aktualnim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, rekavši mu da će se Ukrajina pridružiti nekoj vrsti saveza ili će biti prisiljena nastaviti s nuklearnim oružjem. Rekao mu je i da ne zna za jaču opciju od NATO-a.

"Vjerujem da me Trump čuo"

"Vjerujem da me Trump čuo. Rekao je da je to pošten argument", ustvrdio je naknadno Zelenski, koji je prije dva dana u Bruxellesu predstavio svoj "plan pobjede nad Rusijom", ali s njim nije pretjerano impresionirao zapadne saveznike.

Nova najava ukrajinskog predsjednika označava snažnu eskalaciju nastojanja Kijeva za sigurnosnim jamstvima usred rata s Rusijom koji je započeo 24. veljače 2022. NATO je dosad u više navrata formalno potvrdio svoju predanost ukrajinskom putu u članstvo saveza. Bivši glavni tajnik Jens Stoltenberg je i na samitu u Washingtonu ustvrdio da je "budućnost Ukrajine u NATO-u i kako se radi o nepovratnom putu".

No iako su članice NATO-a dosad Ukrajini pružile obilatu vojnu, financijsku i obavještajnu pomoć, Ukrajini još nije ponuđeno punopravno članstvo iz straha od reakcije Kremlja.

Odstupanje od dosadašnje politike

Ukrajinski potencijalni povratak nuklearnom oružju predstavlja značajno odstupanje od njezine prethodne obrambene politike. Zemlja je, naime, nakon raspada SSSR-a naslijedila jedan od najvećih nuklearnih arsenala na svijetu. No 1994. je pristala, prema Budimpeštanskom sporazumu, demontirati svoje nuklearne zalihe u zamjenu za sigurnosna jamstva Zapada, ali i Rusije.

Obzirom da je u međuvremenu došlo do ruske agresije i kršenja tog sporazuma, mnogi u Kijevu postavljaju pitanje je li odustajanje od nuklearnog oružja bila pogreška.

Zelenski je upozorio Münchensku sigurnosnu konferenciju u veljači 2022. — nekoliko dana prije izbijanja rata — da će Ukrajina memorandum smatrati nevažećim ako konzultacije s potpisnicima ne rezultiraju konkretnim sigurnosnim jamstvima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter