pasivnost na odboru za pravosuđe

Grmoja: Možda SDP-ovcima nije važno da se "buši" vladajuća većina ako oni u tome nemaju glavnu ulogu

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić ipak neće ovaj tjedan doći u Sabor, premda bi, sukladno Poslovniku, zastupnici morali raspravljati o Izvješću o radu državnih odvjetništava za 2023. jer je to u petak oporba zatražila s 30 potpisa. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je, doduše, u petak tu točku uvrstio u tjedni plan rasprava i to u srijedu kao četvrtu po redu, ali jučer ju je maknuo zato što se Turudić nalazi na službenom putu u Azerbajdžanu i vraća se u četvrtak u Hrvatsku.

Novi termin je srijeda 9. listopada, a izvješće što ga je potpisala bivša glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, uoči rasprave na plenarnoj sjednici Turudić bi trebao braniti i pred članovima Odbora za pravosuđe, s čijim se članovima naprasno rastao prije nekoliko dana. Ništa, dakle, u vezi s Turudićevim dolascima u Sabor nije uobičajeno, rutinski.

Promjena rasporeda

Predsjednik Odbora za pravosuđe Nikola Grmoja (Most) predložio je tematsku sjednicu tog saborskog radnog tijela povodom ostavki HDZ-ovih dužnosnika Josipa Škorića i Josipa Šarića nedugo prije nego što su uhićeni. Budući da je Možemo! počelo prikupljati potpise opozicijskih zastupnika kako bi se glavnog državnog odvjetnika dovelo u Sabor da, u sklopu rasprave o spomenutom izvješću, odgovara i na pitanja o eventualnom curenju informacija iz izvida prema Škoriću i Šariću, HDZ je pristao na tematsku sjednicu.

Štoviše, u četvrtak su članovi Odbora za pravosuđe iz vladajuće koalicije izglasali da se ona organizira već sljedeći dan. Turudić se pojavio na njoj, ali ostao je tek nešto više od sat vremena jer mu je važnije bilo nazočiti proslavi Dana policije.

Govoreći na tematskoj sjednici naveo je i da će tri dana ovog tjedna biti na službenom putu. Možemo! je malo poslije Turudićevog napuštanja Sabora predalo potreban broj potpisa i Jandroković nije imao izbora nego zatraženu raspravu zakazati do kraja ovog tjedna. Poslovnik, naime, propisuje rok od sedam dana.

Grmoja je jučer ujutro htio s Turudićem dogovoriti još jedno njegovo pojavljivanje na sjednici Odbora za pravosuđe, ali ispostavilo se da se on nalazi u misiji u Azerbajdžanu i da od toga neće biti ništa. Barem još tjedan dana. Saborsko Tajništvo upoznalo je Možemo! s Turudićevom situacijom i dvojba je bila što učiniti.

Oporba je nakon konzultacija zaključila da je bolja opcija prekršiti odredbu Poslovnika nego pristati da rasprava o radu državnih odvjetništava bude u petak jer bi Turudić u tom slučaju, još umoran od puta, možda u Sabor poslao jednog od svojih zamjenika, na što ima pravo. Jandroković je stoga promijenio ovotjedni raspored saborskih rasprava, iz njega je jučer izostavio Turudićevu točku.

Vrijeme leti

– Osobno ću, po povratku iz Azerbajdžana, kontaktirati Turudića i ponuditi mu da izvješće predstavi na Odboru za pravosuđe u ponedjeljak ili utorak, uz uvjet da može ostati dulje od sat vremena, rekao nam je Grmoja. Glavni državni odvjetnik jako je u petak zamjerio zastupniku Mosta što ga nije sam pozvao na tematsku sjednicu, nego je prepustio tajnici Odbora da to riješi s njegovom tajnicom.

Za deset dana će ostavke i uhićenja Škorića i Šarića biti već pomalo zastarjela tema, ali, eto, Turudićeve obveze postale su nepremostiva prepreka ranijoj raspravi u Saboru o tome jesu li bivši predsjednik uprave HC-a i zastupnik HDZ-a nekako doznali što im se sprema.

Posvemašnja pasivnost SDP-a na tematskoj sjednici Odbora za pravosuđe, na kojoj nitko iz glavne oporbene stranke nije ništa pitao Turudića, otvorila je dvojbu je li posrijedi nova politička taktika socijaldemokrata. Činjenica je da ni u danima uoči te sjednice vodeći ljudi SDP-a nisu previše problematizirali vremensku podudarnost između ostavki Škorića i Šarića i njihovih uhićenja.

– Možda smo u petak svjedočili dijelu neke šire strategije SDP-a u okviru koje više neće potencirati teme poput korupcije i vladavine prava, kazao nam je Grmoja. Proteklih tjedana bilo je više istupa SDP-ovih dužnosnika u kojima se najavljivalo promjenu politike, s obzirom na to da je stranka tri puta zaredom poražena na parlamentarnim izborima. Moguće je zaista da će SDP ubuduće naglasak stavljati na neke druge, takozvane životne stvari.

Nije važno što se buši, već tko buši

Grmoja smatra da je ipak možda on sam razlog pomirljivosti SDP-a u odnosu na Turudića.

– Prisjećam se prošlog saziva Sabora u kojem sam ja bio na čelu Antikorupcijskog vijeća. Kada je to tijelo dobilo zamah u svom djelovanju, SDP ga je počeo bojkotirati, vrlo vjerojatno samo zbog toga što ga nitko iz te stranke nije vodio. Neke su stvari tada iz Antikorupcijskog vijeća prebacivali u Odbor za pravosuđe, kojem je predsjednik bio njihov Mišel Jakšić.

On je to relativno blago radio, za što su potvrda i pohvale koje je Jakšić u petak dobio od HDZ-ovaca za vođenje Odbora za pravosuđe, dok su mene kritizirali. Možda je i sada u pitanju to da SDP-ovcima nije važno da se "buši" vladajuća većina ako oni u tome nemaju glavnu ulogu, procjenjuje Grmoja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter