predsjednik bloka za hrvatsku

Hasanbegović želi Kolakušićev mandat. Objasnio je zašto

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Nakon što je Sabor odbio Mislava Kolakušića, pojavio se novi interesent za mandat koji je prošli tjedan zamrznuo Dražen Dizdar iz stranke Pravo i pravda.

Pravo na taj mandat sada polaže Zlatko Hasanbegović odnosno stranka Blok za Hrvatsku koje je on predsjednik.

Blok za Hrvatsku je poslao Saboru zahtjev da Hasanbegović preuzme mjesto Dizdara, koji, sukladno zakonu, najmanje šest mjeseci neće moći aktivirati mandat što ga je stavio u mirovanje.

Pritom Blok za Hrvatsku ima dva argumenta, na koalicijskoj listi u Prvoj izbornoj jedinici Hasanbegović je bio drugi, odmah iza Kolakušića, i dobio je 28,74 posto preferencijskih glasova, nitko više od kandidata koji nisu ušli u Sabor.

– Istina je da postoji pravna praznina, ali birači ne smiju izgubiti zastupnika. Nema razloga da Sabor nastavi raditi sa 150 zastupnika, ovo nije situacija kao kada SDP nije želio odrediti zamjenika pokojnom Ivici Račanu, a smatram da bih, dok Dizdar nije u parlamentu, ja trebao obnašati ovaj mandat, rekao nam je jučer Hasanbegović.

Sada se čeka odluka Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje se nikad ranije nije susrelo s ovakvim slučajem i ne može se pozvati na neku prethodnu praksu.

Članak 42. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ipak ne daje Hasanbegoviću puno povoda za optimizam.

U njemu se definira da zastupnika izabranog na koalicijskoj izbornoj listi mijenja kandidat "iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje".

Kolakušiću nije dopušten dolazak u Sabor zato što je on u svibnju podnio ostavku na zastupničku dužnost, a PiP osim njega i Dizdara nema više kandidata na ovoj listi.

Nije jasno kako bi sada MIP mogao zaključiti da Dizdara zamijeniti može ipak i netko iz druge stranke, konkretno Hasanbegović iz Bloka za Hrvatsku. I politički bi to bilo vrlo osjetljivo jer oporbeni Dizdarov mandat pripao bi tako čovjeku koji je blizak Mariju Radiću i novoj stranci DOMiNO, koja je dio parlamentarne većine. Dakle, opozicija bi izgubila, a većina u Saboru dobila jednog zastupnika.

– Ovakva se situacija nije dogodila u modernoj povijesti. Treba to vidjeti s pravnim stručnjacima, a i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav dat će svoj stav, izjavio je prije nekoliko tjedana predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

MIP će se sastati idući tjedan kako bi odlučio o Hasanbegovićevom zahtjevu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter