Predsjednik Republike

Milanović otkrio zašto ide po drugi predsjednički mandat, nakon što nije uspio postati premijer

| Autor: Portal Novi list
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Predsjednik Republike Zoran Milanović u intervjuu za RTL poslao je znakovite poruke budućim protukandidatima, a otkrio je i zašto ide po drugi mandat nakon što nije uspio postati premijer.

Na pitanje, ispada li Pantovčak kao utješna nagrada nakon parlamentarnih izbora, Milanović je rekao:

“Nije to nagrada, niti sam to ikada gledao u tom transakcijsko-akumulacijskom smislu, da nešto zgrčem, neke bombone, torte, kremšnite, nešto pred sebe.

To je dužnost i moja odluka, da se natječem još jednom je odluka motivirana dosadašnjim iskustvom, viđenjem onoga što se događa u Hrvatskoj, potrebe da se Hrvatska zaštiti od Plenkovićevog nasrtaja na sve institucije, ali na sve, opstrukcije ustava, izbjegavanje, sastajanje ustavnih tijela u koordinaciji vanjske politike i nacionalne sigurnosti.

Zadnji puta je to bilo krajem 2021. godine i zahvaljujem onima koji su me podržali do sada, prije svega SDP-u, to je stranka koja mi je vrijednosno i u svakom drugom pogledu najbliža su i neki drugi, HSS reformisti, bude li ih još bit će dobrodošli”, rekao je Milanović.

O drugim kandidatima: “Sve je to sitnež”

Poručio je da se ne pribojava kandidata HDZ-a, poput Mire Gavrana.

“Sami ste rekli da nije u HDZ-u. Oni tvrde da je. Malo je osorno reći – sve je to sitnež. Nije. Na nekoj razini je svejedno tko je protukandidat. Imam znanje i iskustvo koje nema nitko drugi. To jest važno, ali nije presudno”, kaže Milanović.

Primijetio je kako je u javnosti “ispao” dio njegovog slogana ‘Predsjednik s karakterom – Hrvatska sa stavom.

“Ona ga trenutačno nema. Nikad se ničemu u Bruxellesu ne suprotstavljamo, i to je jedan od razloga zašto u Europi pobjeđuju te neortodoksne stranke, od kojih su neke ekstremno desno. Danas je Orban otišao u Moskvu, a dan prije je bio u Ukrajini.

Čak i kad pokazuje da ne može predstavljati obje strane, on jedini može razgovarati s obje strane. Vrlo interesantna poruka”, rekao je Milanović.

No, tvrdi da on sam ipak ne bi išao u Moskvu. Kao još jedan razlog zbog čega ide na izbore izdvojio je to što nema suradnje između Pantovčaka i Banskih dvora.

“Zabranili su mi kandidaturu u želji da se izazove kaos. Ljudi u Ustavnom sudu nemaju nikakve prigovore na Plenkovićevo kršenje Ustava”, rekao je Milanović.

Ne žali ni za čim

No, tvrdi, ne žali ni za čim, a nije propustio priliku glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića još jednom nazvati “probisvjetom”.

“Ti na to ne možeš reagirati, ali možeš djelovati da se suzbije. I usprkos svim dokazima koje sam predočio Plenkoviću, on na to nije reagirao”, rekao je Milanović.

Na pitanje čiju podršku očekuje, Milanović kaže SDP-a, ali i hrvatskih građana.

“Ne vjerujem u podjelu na desnicu i ljevicu. Uvijek će biti ispreplitanja onih koji mi nešto zamjeraju na ljevici i desnice koja to nije”, tvrdi Milanović.

Upitan hoće li vlada HDZ-ća i DP-a izdržati doo kraja mandata, Milanović ocjenjuje da Plenković po prvi puta ima nekoga tko može biti brana njegovoj totalnoj samovolji.

“Svi koji su glasali za imenovanje sumnjivih tipova, neka se preispitaju”, rekao je Milanović.

O Plenkoviću, Bruxellesu i NATO-u

Ponovio je i da bi Plenković radije bio u Bruxellesu nego ovdje.

“Mogao je uzeti neko mjesto u Europskoj komisiji, ali on je htio biti puno važniji, htio je biti predsjednik Europskog vijeća. To mjesto se ne čuva za njega, već za socijaliste”, tvrdi Milanović.

Kao primjer izostanka suradnje s Banskim dvorima naveo je trenutak kad je Vlada, kako kaže, instruirala predstavnika Hrvatske u UN-u da glasa protiv rezolucije o Palestini.

“To je situacija suprotna Ustavu. Tu nema prvog i drugog, oni donose odluku, a ja mogu samo govoriti. I govorit ću”, rekao je Milanović.

O privremenom rješenju problema SOA-e kaže: “Markić na dužnost u inozemstvu odlazi već godinu dana. Drugi mandat mu se bliži, bio sam spreman da odradi još jedan mandat, ali sa zamjenikom. Plenković je to odbio”.

Otkrio je i što će zastupati na summitu NATO-a u Washingtonu.

“Idem u Washington kao predsjednik Hrvatske sa stavom, a ne kao papagaj s posebnim potrebama”, najavljuje Milanović.

Cijeli razgovor pogledajte OVDJE.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter