europski parlament

Možemo! za javno, neprofitno i svima dostupno zdravstvo, prevencija, zaštitu mentalnog zdravlja i dostupan pobačaj

| Autor: Glas Istre
(Foto: Možemo!)

(Foto: Možemo!)


- Zdravlje je javno dobro na koje svatko ima pravo i zato su svima dostupno, javno i neprofitno zdravstvo, socijalna pravda i jednakost i jačanje javnozdravstvene infrastrukture tri ključne vrijednosti za koje će se boriti zastupnice i zastupnici Možemo! u Europskom parlamentu, poručile su danas kandidatinje Ivana Kekin, Jelena Miloš i Rada Borić.

Miloš je uvodno istaknula da Europska unija mora biti zajednica koja stavlja ljude na prvo mjesto, te zato u prvi plan stavljamo teme kao sto su priuštivo stanovanje, briga za djecu i starije, radnička prava,  kultura i dostupan javni prijevoz. 

Poručila je kako se ekstremna desnica mobilizira diljem Europe, a ne nudi rješenja na probleme, a istovremeno prijeti demokraciji,  ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnost, te je pozivala građane da kažu ne ekstremnoj desnici i daju glas socijalnoj,  pravednoj i održivoj Europskoj uniji.

Kekin je predstavila tri komponente europskih zdravstvenih politika Možemo!, koje su presudne i za učinkovito zdravstvo u Hrvatskoj: zdravlje planeta, prevenciju bolesti i zdravlje za sve.

Zaštita okoliša osnova je i dugoročnog očuvanja zdravlja i života na Zemlji, upozorila je: “Zbog zagađenja zraka svake godine u EU imamo preko 300 tisuća umrlih. Uz to, zdravlju prijete i klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti, zbog čega svaku politiku u Uniji trebamo promatrati kroz prizmu zdravlja. Zakonodavstvo moramo usmjeriti prema integriranim politikama sektora zdravstva, zaštite okoliša, poljoprivrede i urbanog planiranja, s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova, smanjenje proizvodnje otpada i izvora onečišćenja”. 

“Umjesto dosadašnjih tek tri posto proračuna zdravstva uloženih u prevenciju, tražit ćemo da prevencija bolesti postane fokus svih zdravstvenih politika i da se povećaju izdavanja za preventivne programe”, rekla je o prevenciji bolesti kao dijelu programa Kekin i upozorila kako posljedice zanemarivanja prevencije dovode do kardiovaskularnih bolesti i karcinoma koje predstavljaju najčešće uzroke smrti, a uzrokovani su lošom prehranom, tjelesnom neaktivnošću, upotrebom duhana i alkohola.

Baš zato, zastupnici Možemo! u Europskom parlamentu planiraju tražiti strožu regulaciju marketinga i dostupnosti štetnih proizvoda, uz edukativne kampanje koje promiču zdrave stilove života. “Zagovaramo stvaranje okruženja koje potiče zdrave izbore i nametanje ograničenja duhanskoj industriji i industriji nezdrave hrane”, poručuje Kekin.

Govoreći o zdravlju za sve, Kekin je podsjetila da u EU i dalje postoje znatne razlike u dužini životnog vijeka i on je u velikoj mjeri određen socijalnim i ekonomskim statusom. Životni vijek u zemljama s niskim prihodima znatno je niži nego u bogatim zemljama, a pojedinci s niskim prihodima i obrazovanjem imaju životni vijek otprilike desetljeće kraći od onih iz viših društvenih slojeva. 

Zato će se Možemo! i u EP-u B boriti se za rješavanje prepreka pristupu zdravstvenoj skrbi kako bi osigurali zdravije i pravednije društvo: “Ustrajemo u zagovaranju preusmjeravanja sredstava tamo gdje su najpotrebnija i najkorisnija za sve, a to je javni zdravstveni sustav”.

Kekin je naglasila kako osim brige za fizičko zdravlje, u EU ćemo se, kao i u RH zalagati za dostupnu skrb za mentalno zdravlje, posebice mentalno zdravlje mladih: Prepoznajemo potrebu za inkluzivnim i sveobuhvatnim preventivnim strategijama za zaštitu mentalnog zdravlja.

Borić je pozvala posebno žene da izađu na izbore i glasaju za Možemo!, te istaknula kako će se u Europskom parlamentu zalagati i za reproduktivna prava te da siguran i zakonit i besplatan pobačaj bude dostupan u svim državama članicama EU. U Europskoj uniji, podsjetila je, trenutno čak 20 milijuna žena nema taj tip skrbi. Zato će se zalagati za dostupnost medikamentoznog pobačaja, dostupnost kontracepcije i unaprjeđenje medicinski pomognute oplodnje, povećanje broja ginekoloških timova i bolju dostupnost skrbi za žene s invaliditetom. Pozvala je i građanke i građane da potpišu peticiju My Voice, My Choice, kojoj je namjera prikupiti milijun potpisa za dostupan i siguran pobačaj u cijeloj EU.

Zalagat će se i za to da se mjere sigurnosti na radu ažuriraju s obzirom na klimatske promjene te da se uspostave stroža pravila o radu u toplinskim valovima i u ekstremnim temperaturama. 

“Što se tiče farmaceutske industrije, trenutna struktura farmaceutskog sektora nažalost pogoršava zdravstvene nejednakosti, dajući prioritet profitu nad zdravljem populacije. To dovodi do agresivnog marketinga, zanemarivanja bolesti koje nisu profitabilne i utjecaja na medicinske politike. Monopoli patenata guše konkurenciju, držeći cijene lijekova visokima i ograničavajući pristup povoljnijim opcijama. U EU nastavljamo zagovarati strožu regulativu kako bismo osigurali pravedan pristup esencijalnim lijekovima, uključujući reformu sustava intelektualnog vlasništva, regulaciju cijena, zahtjeve za transparentnošću i podršku generičkim lijekovima”, zaključno je rekla Kekin.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter