kapetan puljana

Mataja: Nezadovoljan sam, morali smo pobijediti Tajland

| Autor: Ivica Cerovac
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Polako se približava kraju Svjetsko prvenstvo u futsalu, na kojem je nakon 24 godine izbivanja nastupila hrvatska reprezentacija i svoj put zaključila u osmini finala. Hrvatska je u grupi upisala poraze od Tajlanda (1:2) i Brazila (1:8) te pobjedu nad Kubom (7:0), dovoljno da kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije prođe u nokaut fazu, gdje se previsokom preprekom pokazala Argentina (0:2). Hrvatske boje branila su u Uzbekistanu dvojica Puljana, David Mataja i Niko Vukmir.

Žaljenje

- Dugo nas nije bilo na Svjetskom prvenstvu, ali ne smijemo se sada zadovoljiti činjenicom da smo se kvalificirali, već moramo težiti tome da Hrvatska bude na svakom velikom natjecanju - decidiran je David Mataja, kapetan Stanoinvest Futsal Pule. - Cilj nam je u Uzbekistanu bio proći grupu i to smo ostvarili te se plasirali među 16 najboljih reprezentacija na svijetu što sigurno nije neuspjeh, ali kad smo vidjeli kako bi nam se poslije ždrijeb otvorio da smo u prvom kolu pobijedili Tajland, definitivno imamo za čime žaliti.

Bez obzira što je riječ, po rankingu, o devetoj reprezentaciji na svijetu, puno smo kvalitetnija momčad i morali smo pobijediti Tajland. Oni imaju jednog igrača koji nastupa u Španjolskoj, dok za ostale čisto sumnjam da bi ih doveli u Futsal Pulu, da se ukaže takva mogućnost. Ne želim nikoga omalovažavati, ali to je jednostavno činjenica.

Da je Hrvatska na otvaranju svjetske smotre svladala Tajland, u osmini finala bi je čekala Francuska, a trijumf nad "galskim pijetlovima" nosio bi u četvrtfinalu Paragvaj.

- Sve su to odlične reprezentacije, ali nisu "top" poput Brazila ili Argentine i s njima bi se mogli "potući". S Francuskom smo u kvalifikacijama odigrali dvije al-pari utakmice, protiv Paragvaja bi bili favoriti te smo imali priliku da stignemo do polufinala, u kojem će danas igrati Francuzi jer im se otvorio ždrijeb. Isto se tako mogao otvoriti i nama te zbog toga nisam zadovoljan ostvarenim, a moje mišljenje dijele i drugi igrači - istaknuo je Mataja.

- Porazom od Tajlanda išli smo na Argentinu, koja je u ovom trenutku stepenicu iznad nas. Od deset utakmica možda bi ih jednu uspjeli iznenaditi, puno su kvalitetniji i to su, na kraju krajeva, pokazali. Nismo mi loše parirali Argentincima, niti su nas oni izdominirali, ali za razliku od nas, oni će iskoristiti svaku šansu koja im se ukaže i to nije slučajno, već je potvrda njihove kvalitete.

Argentina neće "razbiti" svog protivnika, dijelom zacijelo i stoga što joj tri najbolja igrača imaju 36, 37 i 38 godina. Ali drugačiji je to mentalitet od našeg te shodno s time njihov kapetan, premda je u "ozbiljnim" godinama, igra 35 minuta na svakoj utakmici.

Viroza

Utakmicu protiv Argentine Mataja je odgledao iz kreveta svoje hotelske sobe.

- Nakon što smo se iz Bukhare preselili u Taškent, cijela reprezentacija je "pokupila" želučanu virozu. Sve od reda mučio nas je proljev i meni se situacija nije smirivala tjedan dana, a onda sam još u noći sa četvrtka na petak, kad smo igrali s Argentinom, dobio visoku temperaturu koja me "satrala". Nisam mogao ni otići u dvoranu, već sam onako slab završio u krevetu u kojem sam ostao cijeli dan. Umjesto da budem na parketu, gledao sam utakmicu nokaut faze Svjetskog prvenstva iz kreveta i bio je to definitivno najgori osjećaj na svijetu - nije dvojio Mataja.

- Drugi dan smo već u 3 sata ujutro krenuli na put i u Pulu sam stigao "mrtav" u subotu u 18 sati, ali doma sam se brzo oporavio. Popio sam kuru Sumameda i u ponedjeljak već bio na treningu. Još sam malo "začepljen" i osjećam mali umor, ali sve je puno bolje nego što je bilo te ću za vikend igrati obje utakmice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter