PRVA ŽNL

Kreće borba za 10 putnika u kvazi Elitnu ligu NSŽI-ja

| Autor: Boris Vidulin
Štinjanci su prvi favoriti za naslov (Arhiva Glasa Istre)

Štinjanci su prvi favoriti za naslov (Arhiva Glasa Istre)


Po prvi put nakon šest godina Prva ŽNL ponovo će brojati 12 klubova, posljednji put jer će već sljedeće sezone taj broj biti smanjen na deset, a liga će se zvati Elitna liga NSŽI-ja. Sve je to napravljeno pod krinkom koncentracije najboljih klubova, no pogled na momčadi ostavlja potpuno drugačiji dojam.

Umjesto Rapca i Muntića u ligu je ušao Višnjan 1957 koji sigurno nije kvalitetniji od njih, a u ligu više je ušao Ližnjan pa se nikako ne može govoriti o tome da je kvaliteta lige porasla, barem ne za sada.

Sezone počinje već danas i to u 19 sati kada će na Vinežu istrčati Iskra i Mladost Rovinjsko Selo. Domaćin je malo osvježio momčad s igračima Rapca i Plomina pa se može nadati rezultatima prošle sezone, a to je svakako gornji dio ljestvice. Mladost je dovela dva igrača iz Rovinja i jednog iz Kanfanara pa se može reći da niti oni nisu puno mjenjali, ali će sigurno nastojati biti bolji nego prošle sezone.

Smoljanci Sloboda

U subotu u 17.30 sati na rasporedu su tri susreta. Shodno rezultatima iz prošle sezone, najzanimljivije bi mogli biti u Štinjanu gdje gostuje Dajla. Domaćin ima novog trenera, Vedran Stošić je poveo nogometaše s Fortina, koji su se dodatno pojačali. Uz postojeći jako dobar za prilike županijske lige igrački kadar, dodatno su se pojačali s imenima poput Gorana Uroševića, Luke Ilinčića, Rocca Rakovca i Belmina Hasanbašića, i sigurno su jedni od favorita prvenstva. Dajla je, pak, izmijenila nekoliko igrača s Umagom, vrijeme će pokazati tko je na dobitku. Oosim njih sad u kadru imaju i Massima Acquavitu, bivšeg igrača Buja i Rovinja.

U Potpićnu će istoimeni domaćin dočekati goste iz Savičente. Igrački kadar Robija Čalovića se nije puno mijenjao, za to nije bilo niti potrebe jer su na proljeće igrali jako dobro. Vratili su tek neke svoje bivše igrače iz nižeg ranga. Gosti dolaze s novim trenerom, Sandi Križman je registriran i kao igrač, ali vjerojatno da će biti samo na klupi, a on je iz Kanfanara "povukao" Luku Zahariju i Antonia Pamića, iz Banjola je došao vratar Miralem Rešidović, a iz Peroja Mladen Primorac.

Mnogi će reći da Smoljanci Sloboda niti ne trebaju trenirati da budu pri vrhu pa će se vjerojatno s treningom i boriti za vodeća mjesta. Treći subotnji susret je u Marčani gdje gostuje Istra Pula. Obje su momčadi potpisale samo jedno novo ime, u Marčani je to Enio Ibrišagić, kod Istre Toni Kostešić pa se i jedni i drugi nadaju da mogu ponoviti prošlu godinu. Krenuli su silovito, bez poraza, potom su malo pali, Marčana se uspjela zadržati pri vrhu, dok je istra izbjegla borbu za ostanak u ligi.

Nedjelja u 10.30 sati rezervirana je za susret Veli Vrh - Vodnjan. Na Tivoliju imaju nekoliko novih imena, od kojih se posebno ističu Vanja Ruba i Andrija Šnur, koji bi trebali dati mali obol iskustvu, a sve kako bi izbjegli borbu za ostanak, dok se Vodnjan nada iskoraku.

Buna u Vrsaru

Prošle su godine bili u gornjem dijelu ljestvice, a sada se žele upustiti u samo borbu za vrh. U tome bi im trebali pomoći novaci Mateo Balen, Dean Manojlovski, Josip Marković, Petar Drandić i Ervin Kamberović, a već prvi susret pokazat će koliko su kadri ostvariti najave.

Jedini susret koji se igra u nekadašnjem uobičajenom terminu za "županijce " je Višnjan 1957 - Vrsar. Višnjanci su prije nekoliko sezona ispali iz prvoligaškog ranga čim su u njega ušli, sada su to ponovo ostvarili jer dva kluba ispred njih nisu imali uvjete, pa se nadaju da bi ovo ljeto mogli "plesati malo duže".

Da će to biti vrlo teška misija pokazuje igrački kadar koji nije dobio niti jedno ime koje može biti garancija da će biti bolje. Imaju novog trenera, Elvis Kastrati, registrirali su desetak novih imena, a zanimljivo je da će morati paziti na strance jer samo dva imaju pravo nastupa, a trenutno ih je na Pineti čak pet, iz Nepala, Sjeverne Makedonije, BiH, Senegala i Rusije.

Vrsar je imao problema oko trenera, najprije su imenovali Damira Buršića, a onda je, kako se neslužbeno može razaznati, nastala "buna u svlačionici" pa je vrlo brzo, a da se vjerojatno niti jednom nije pojavio u Vrsaru, razriješen dužnosti i imenovan je Miodrag Popović. Nova imena su Emanuel Mikec, koji je u NS Pitomača igrao Drugu ŽNL, i vratar Nermin Kovač.

Druga ŽNL

Druga ŽNL ove je sezone broji samo 11 klubova. Odustajanje Momjana 1947 nakon što se već lige posložile, nije dao puno prostora mjerodavnima koji su, poštujući pravilnik, odlučili da nitko neće na njihovo mjesto i da će u ligi biti neparan broj momčadi. Njih šest: Novigrad, Buzet, Istra Tar, Rabac, Muntić i Kanfanar, imaju se pravo nadati ulasku u viši rang ukoliko budu među prva tri na ljestvici.

Naime, udovoljavaju uvjetima, dok će ostalih pet igrati tek za prestiž. No kako se od sljedeće sezone mijenja ime lige, satisfakcija im može biti da će, osim onih koji ispadnu, biti dio Prve ŽNL. Iz lige će ispasti najmanje tri kluba ovisno o našim momčadima u Četvrtoj NL NS Rijeka, a moguće je i više pa će se ponovo voditi grčevita borba za ostanak, puno veća nego ona za prvo mjesto, odnosno promociju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter