hnk RIJEKA

Bijeli neuspješni protiv austrijskog doprvaka u ključnoj kontrolnoj utakmici

| Autor: Denis Frančišković
Jorge Obregon (Snimio V. Mavrović / HNK Rijeka)

Jorge Obregon (Snimio V. Mavrović / HNK Rijeka)


Nogometaši Rijeke poraženi su u generalnoj probi pred europska iskušenja i novo domaće prvenstvo od austrijskog doprvaka Red Bull Salzburga, minimalno pogotkom primljenim u 60. minuti na igralištu Anife u predgrađu Salzburga. Ozljedama desetkovani Riječani, na ugodnih 19 stupnjeva Celzijusa, u prvih 45 minuta djelovali su kompaktno i stvorili dvije jako dobre prigode, u nastavku su Bijeli bili prilično blijedi i bezopasni. Praktički nisu ozbiljnije zaprijetili Austrijanacima.

Bandin udarac

Drugi je to poraz Rijeke na pripremama nakon onog od Karlsruhea (0:1) u kojem je Sopić tražio neke odgovore i rješenja, ali ih vjerojatno nije dobio s obzirom na nekompletnost momčadi i probleme u kadru. Rijeka je ovu utakmicu odigrala bez pet igrača koji bi sigurno bili u udarnoj postavi (Pašalić, Fruk, Smolčić, Selahi i Goda), ali dobar dio toga problema mogao bi Sopića dočekati i u prvom europskom ispitu.

Šansu je krajem utakmice dobio i Rukavina, u protivničkim redovima zaigrao je Šimić, dok Sučić koji je u potrazi za novim angažmanom nije bio u konkurenciji. U izostanku velikog broja ozlijeđenih igrača, trener Željko Sopić morao je miksati u najvažnijem pripremnom testu.

U prvom poluvremenu Rijeka je bila prisiljena na obranu i čuvanje vratiju, refuli Salzburga s čestim visokim pritiskom prisilili su Bijele da se brane s deset igrača i čekaju svoju prigodu iz kontri. No, prvu pravu šansu imala je Rijeka, u 12. minuti Janković je s lijevog boka u naletu gurnuo loptu pored istrčalog vratara, ona je poletjala prizemno prema golu gdje ju je Dedić metar ispred crte odnio ispred Obregona koji je zakasnio da je ugura u mrežu.

Početne dvadesete minute donijele su dva udarca Austrijanaca i jedan zanimljiv volej. Ratkov (21’) i Yeo (23’) pucali su kraj gola s 14, odnosno 20 metara, a Diamboa s vrha šesnaesterca opalio iz prve, ali pravo u naručje dobro postavljenog Zlomislića na crti.

Po istom obrascu nastavilo se igrati do odmora, a posebno dojmljiv bio je udarac Bande u 30. minuti. Riječki veznjak opalio je silovito s više od 25 metara, a vratar Krumrey majstorski se protegnuo i spasio pogodak. Bio je to najljepši trenutak prvog poluvremena nakon kojeg su pljesak zaslužila oba pojedinca.

Tri poteza

Rijeka je u nastavak krenula s Ivanovićem u napadu, a nakon primljenog gola i Rukavina, posljednja prinova Bijelih, dobio je svoje prve minute u riječkom dresu zamijenivši Butića. Riječani su prvi zaprijetili i to u 59. minuti kad je Bogojević nakon Butićevog dodavanja petom, iskosa pucao preko preko vratiju.

Austrijska akcija u tri poteza dovela je Bijele u minus u 60. minuti. Van der Brempt je s desne strane ubacio prizemno za Ratkova, on iz prve dodao za Daghima koji je iskosa s nekoliko metara rutinski matirao Zlomislića - 0:1.

U nastavku susreta Sopić je pružio prigodu Djouahri na desnom krilu i Dujmoviću na lijevom bočnom, Majstorović je pojačao zadnju liniju, ali Salzburg je nastavio dominirati posjedom. Ipak Rijekina igra nije dobila željenu kvalitetu. Nije bilo prave ideje niti poduzetnosti, a Ivanović je u napadu djelovao potpuno odsječen. Ipak u 85. minuti sjevnula je jedna riječka kontra po lijevom boku na kraju koje je lopta došla do Hodže na desnoj strani šesnaesterca, a udarac završio u bloku.

Željko Sopić, trener Rijeke, rekao je nakon susreta.

- Definitivno ćemo u zadnjih tjedan dana morati više poraditi na realizaciji. Možemo biti zadovoljni s obzirom na kadar koji smo imali na raspolaganju za ovu utakmicu. Svjesno smo odmarali nekoliko bitnih igrača s lakšim ozljedama, jer Europa nama je sada prioritet. Nadam se da će sva petorica biti spremni 25. srpnja protiv Rumunja. Dečki su sada pokazali jedan dobar gard, a nažalost velik broj dobrih situacija nismo usjeli iskoristiti.

Nogometaši Rijeke danas će zaključiti desetodnevne austrijske pripreme i krenuti put Kvarnera. Prije toga igrači koji su imali manju minutažu protiv RB Salzburga odigrat će još jednu pripremnu utakmicu. Protivnik Bijelima bit će Triglav, šestoplasirani sastav Druge slovenske lige prošle sezone. Početak utakmice zakazan je u ranom terminu od 11 sati.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter