ROVINJ

Tamburaški orkestar Strossmayer zatvara rovinjski Ljetni festival

| Autor: Aleta BRATTONI
Tamburaški orkestar Strossmayer iz Osijeka

Tamburaški orkestar Strossmayer iz Osijeka


Dugogodišnja tradicija rovinjskog Ljetnog festivala napokon se, nakon "korona pauze", nastavila ove godine ponovno ugostivši brojne cijenjene umjetnike ne samo s hrvatske, već i europske glazbene scene tijekom proteklih mjeseci.

Njegovo se ovogodišnje, XXVI izdanje, bliži svome kraju, pa će tako ove subote, 18. rujna, ljetnu sezonu koncerata u sklopu ovog festivala zaključiti Tamburaški orkestar Strossmayer iz Osijeka.

Kako je tambura kao tradicionalni narodni instrument u novije doba sve više prisutna u ansamblima i orkestrima koji jednako uspješno tehnički izvode i klasični repertoar, svojim će tako nesvakidašnjim glazbenim suzvučjem pružiti uistinu jedinstven i iznimno zanimljiv koncertni ugođaj. Publici će biti predstavljena poznata djela klasične glazbe u posve novom ruhu.

U prvom će to dijelu biti dvije orkestralne suite. Prva na repertoaru je ona Gustava Holsta, suita svetog Pavla koju je napisao za svoje studente pri Londonskom učilištu, a izvode je upravo studenti prvog osnovanog studija tambura u Hrvatskoj.

Uslijedit će zatim poznata Holbergova suita. Kod nje, kao i kod prvog djela, utkani su motivi iz niza narodnih melodija, a koje je posebno zanimljivo čuti na najrasprostranjenijem hrvatskom tradicionalnom instrumentu.

U drugom dijelu koncerta bit će izvedene atraktivne obrade nekoliko opernih uvertira Mozarta, Verdija i Bizeta, čija će se lakoća i vedrina zasigurno lijepo uklopiti u ljetnom ugođaju najvećeg hrvatskog poluotoka.

Koncert Tamburaškog orkestra Strossmayer, pod dirigentskom palicom Davora Kelića, započinje u 21 sat u crkvi rovinjske zaštitnice, svete Eufemije – mjestu gdje je u srpnju sve i započelo, te se sada, tek nekoliko dana nakon blagdana sv. Eufemije i Dana grada Rovinja završava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter