PULSKI UMJETNICI PULI

Održan drugi koncert ovogodišnjeg ciklusa: UIGRANI I NADAHNUTI FLAUTA, KLAVIR I KLARINET

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Publika je mogla poslušati raznoliki program zahvaljujući muziciranju flautistice Samante Stell, klarinetista Davida Kumparea i pijanista Sandra Vešligaja

 

 

Druga večer 20. festivala komorne glazbe "Pulski umjetnici Puli" donijela je koncert klasične glazbe u crkvi sv. Franje s nastupima Samante Stell, flauta; Davida Kumparea, klarinet i Sandra Vešligaja, klavir. Na repertoaru je bio raznoliki klasičan program, koji su ovi umjetnici vrlo uigrano i dobro pripremljeno izveli, tim više što Vešligaj i Kumpare zajedno nastupaju te su nedavno nagrađeni za svoje skupno muziciranje. Njima se pridružila Samanta Stell, vrlo nadahnuta, a svi navedeni glazbenici odsvirali su cjelovečernji program kao da oduvijek nastupaju svi zajedno, strastveno i vrlo uvježbano.

Debussyjev impresionizam

Počelo je s djelom "Divertimento za flautu, klarinet i klavir", M. Obiolsa, gdje je prije svega došla do izražaja tehnika interpretiranja, da bi se njihova razigranost još više istaknula u Clintonovom "Grand Duo Concertante, op. 43 za flautu, klarinet i klavir".

Impresionističke note Claudea Debussyja došle su do izražaja u skladbi "Première Rhapsodie, za klarinet i klavir". Njegova glazba je značajna zbog njezine osjetilne komponente i zbog toga što se često oblikuje oko jednog ključa. Partiture ovoga autora su vrlo zorno odredile prijelaz između glazbe kasnoga romantizma i one modernističke 20. stoljeća. U francuskim književnim krugovima, to razdoblje je poznato kao simbolizam, strujanje koje je direktno inspiriralo Debussyja kao skladatelja i kao aktivnog člana kulturnog društva. Upravo su te odrednice zorne i u ovoj njegovoj skladbi.

Aubin je autor djela "Lecalme de la Mer, za flautu, klarinet i klavir", a dojmljiva je bila i interpretacija Donizettijeve "Sonate u c-molu, za flautu i klavir Largo – Allegro". Djelo ovog poznatog talijanskog skladatelja koji se tek u drugom razdoblju svoga stvaralaštva posvetio u potpunosti operi, izvedeno je precizno i uigrano, da bi kraj bio u znaku Saint-Saensa i "Tarantelle, op.6 za flautu, klarinet i klavir".

Trud i umijeće ovih glazbenika prepoznato je i ispraćeno ovacijama zadovoljne publike. Organizaciju koncerta potpisuje Hrvatska glazbena scena mladih, uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Impresivni životopisi

Samanta Stell rođena je 1975. u Puli gdje završava osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u klasi profesorice Regine Nožica. S 20 godina diplomirala je flautu na Conservatorio di musica "Benedetto Marcello" u Veneciji u klasi prof. Francesca Chirica, a potom i na Muzičkoj akademiji Zagreb u klasi prof. Marine Novak. Usavršavala se na majstorskim tečajevima. Zaposlena je u Umjetničkoj školi Poreč kao učitelj savjetnik, a predaje flautu i komornu glazbu. Nastupa solistički te kao članica niza komornih sastava i orkestara.

David Kumpare rođen je 1992. u Puli, gdje maturira u klasi prof. Branka Škare. Diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi izv. prof. Davora Rebe. Završio je i program umjetničkog usavršavanja iz komorne glazbe na Accademia Santa Cecilia u Bergamu. Pohađao je brojne seminare i satove usavršavanja kod istaknutih klarinetista i pedagoga. U duu s pijanistom Sandrom Vešligajem bilježi mnoge značajne cjelovečernje koncerte, nastupe u sklopu značajnih ciklusa, kao i one humanitarnog tipa. Zaposlen je u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova – Rijeka kao nastavnik klarineta i voditelj puhačkog orkestra.

Sandro Vešligaj rođen je 1991. u Puli gdje maturira u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova – Pula na klavirskom (u klasi Biserke Kuhta, prof.) i teorijskom odjelu. Nakon preddiplomskog i diplomskog studija klavira na riječkom područnom odjelu Muzičke akademije Zagreb pod mentorstvom izv prof. art. Vladimira Babina, obranom specijalističkog rada završava i poslijediplomski umjetnički specijalistički studij na Muzičkoj akademiji Zagreb te stječe akademski naziv sveučilišnog specijalista muzike. Zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u zvanju višeg asistenta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum