BEMBO FEST U BALAMA

DEMOKRACIJA: Nadahnuta predstava Zijaha Sokolovića o licu i naličju demokracije. Je li ona za svakoga?

Publika u ovoj dinamičnoj, edukativnoj, pametnoj, ali duhovitoj, lepršavoj predstavi ima posebno mjesto. Dapače ravnopravan je partner u kazališnom činu koji demokraciju, njenu pojavnost, oblike, njena iskliznuća i oštrice, njeno lice i naličje, ali i tiraniju i tirane - promišlja kroz cabaretsko uprizorenje ulomaka iz antologijskih dramskih djela

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak izvrsno su komunicirali s publikom (Foto Miran Hajoš)

Zijah A. Sokolović i Dražen Šivak izvrsno su komunicirali s publikom (Foto Miran Hajoš)


Iznimno veliki interes publike za predstavu "Demokracija", autorski projekt Zijaha A. Sokolovića, obilježio je preksinoćno izdanje 2. Bembo festa - Festivala malih formi u Balama. Činjenica da u predstavi i glumi glumačka legenda Zijah A. Sokolović - a na sceni je uz njega ravnopravan i njegov mlađi kolega, također odličan glumac Dražen Šivak - bila je presudna za puno gledalište i svaki slobodan kutak Trga Tomaso Bembo. Uzbudljiva kazališna atmosfera, kulminirala je dugim i snažnim aplauzom oduševljene publike na kraju oko sat i pol duge predstave, koja je prava mala škola građanskog i kazališnog odgoja uz vrhunske glumce. Sve je počelo čak sat vremena prije predstave kada je publika već počela zauzimati svoja mjesta u gledalištu podno palače Soardo Bembo.

A, publika u ovoj dinamičnoj, edukativnoj, pametnoj, ali duhovitoj, lepršavoj predstavi ima posebno mjesto. Dapače ravnopravan je partner u kazališnom činu koji demokraciju, njenu pojavnost, oblike, njena iskliznuća i oštrice, njeno lice i naličje, ali i tiraniju i tirane - promišlja kroz cabaretsko uprizorenje ulomaka iz antologijskih dramskih djela W. Shakespearea, Sofokla, Eshila… Sokolović i Šivak na sceni su Julije Cezar, Marko Brut i Marko Antonije, Kreont i Antigona…, ali i glumci koji ulaze i izlaze iz radnje, ulazeći i u stvarno vrijeme. Osebujno je to kazališno ali i sociološko istraživanje i očuđivanje. Sokolovićeva "Demokracija" traži aktivnog gledatelja koji razmišlja, uči, pamti, brine se, ali se i smije i raduje. Dio gledatelja, koje je na scenu doveo Sokolović, čak i glumi. Stoga, sve pohvale idu i predstavnicima publike koji su odlično odigrali svoje uloge na pozornici 2. Bembo festa u Balama.

Špotati, pak, treba ekipu s balkona palače koja je zadnjih desetak minuta preglasnim razgovorom ometala praćenje predstave.

Dramaturgiju "Demokracije" potpisuje Selma Parisi, a riječ je o iznimno složenom i zahtjevnom kazališnom tekstu u kojem autorski duboko i moćno Zijah A. Sokolović produbljuje svoju cjeloživotnu i umjetničku misiju, zapravo duboku autorsku posvećenost glumcu, kazalištu i njegovoj društvenoj ulozi. Predstava je premijerno izvedena 2015.,a do sada je nagrađena na brojnim kazališnim festivalima. Da su nagrade itekako opravdane mogla se uvjeriti i publika u Balama.

Naredni četvrtak na 2. Bembo festu gostuje beogradski Bitef Teatar s predstavom Tijane Grumić "Mogućnost zabavljanja kod ptica". Predstava igra u tvrđavi Fort Forno, početak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Ovogodišnji 2. Bembo Fest - Festival malih formi održava se u organizaciji Turističke zajednice Bale, Općine   Bale, Mon Perina, Talijanskog instituta za kulturu i Teatra Fort Forno, a medijski pokrovitelj je Glas

Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter