Identitet, autanje, stigmatizacija

Mali koraci velikog utjecaja pulske udruge Proces: Putujući projekt "Zavičajna nastava nenasilja"

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Udruga Proces)

(Foto: Udruga Proces)


Proces - udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava iz Pule već šest godina provodi razne aktivnosti s ciljevima promocije, razvijanja i unapređenja queer umjetnosti i kulture, promicanja prava LGBTIQ+ osoba, razvijanja javnog diskursa o LGBTIQ+ zajednici, te o queer kulturi, kao i promicanja prava i vidljivosti LGBTIQ+ osoba, razvoja i zaštite ljudskih prava i sloboda te promicanja kulture nenasilja i ravnopravnosti u društvu.

Identitet, autanje, stigmatizacija

Ove godine provela je i jednogodišnji putujući projekt »Zavičajna nastava nenasilja« koji ističe problem nasilja i diskriminacije s kojim se LGBTIQ+ zajednica još uvijek suočava te se planiranim radionicama utjecalo na stvaranje aktivne i socijalno osjetljive zajednice, poticane na promišljanje o problematici koja se u manjim sredinama često pomete pod tepih.

Tako je u Malom Lošinju Muzej Apoksiomena postao središtem rasprave o iznimno važnoj, a često zanemarenoj temi – nasilju i diskriminaciji, s posebnim naglaskom na LGBTIQ+ zajednicu. Program je otvoren projekcijom dva kratkometražna eksperimentalna filma nastalih na projektnoj radionici u Pazinu. Svaki kadar tih filmova, ispunjen simbolikom i ekspresijom, prikazao je na intiman način borbu i unutarnje previranje onih koji su, zbog svoje različitosti, često suočeni s odbacivanjem i nerazumijevanjem. Kroz umjetnički izraz, autori filmova uspjeli su prodrijeti u suštinu problema, potičući publiku na razmišljanje i introspekciju. Osim dvodnevne radionice izrade eksperimentalnog filma, projekt je uključivao i dvodnevnu radionicu protestnog bubnjanja te su zainteresirani sudionici radionice mogli sudjelovati i bubnjanjem na prvoj Povorci ponosa u Puli koja se održala ovo ljeto.

(Foto: Udruga Proces)(Foto: Udruga Proces)

Nakon projekcije eksperimentalnih filmova, uslijedila je projekcija dokumentarnog filma »Ja bi’ da to imam doma« koji se temeljito bavi temom identiteta, autanja i stigmatizacije LGBTIQ+ osoba. Nakon pogledanog filma mnogi su posjetitelji izrazili svoju duboku povezanost s temama filma, naglašavajući koliko je važno otvoreno razgovarati o ovim pitanjima.

Stručna panel-diskusija, koju je moderirala Andrea Vidović iz udruge Proces, bila je centralni dio ovog događanja. Na panelu su sudjelovale psihologinje Elena Busanić iz Malog Lošinja i Marina Milković iz Zagreba te scenaristica filma Emina Hermann, koje su otvoreno i iskreno podijelile svoja znanja, iskustva i uvide na temu. Naglašeno je kako, iako nasilje i diskriminacija pogađaju širu populaciju, članovi LGBTIQ+ zajednice, osobito mladi, češće su izloženi specifičnim oblicima nasilja – verbalnom, fizičkom i psihičkom koje je još izraženije u manjim sredinama zbog manjka razumijevanja i vidljivosti.

- U malim sredinama, kao što je Lošinj, LGBTIQ+ osobe često se suočavaju sa socijalnom izolacijom, što može dovesti do ozbiljnih psiholoških posljedica poput anksioznosti, depresije, pa čak i suicida, istaknula je psihologinja Marina Milković, naglašavajući važnost stvaranja sigurne mreže podrške, kako od obitelji, tako i od šire zajednice.

Elena Busanić dodala je kako je važno raditi na edukaciji, ali i na zakonodavnom okviru koji bi bolje štitio prava marginaliziranih osoba.

- Naša društvena binarnost uloga i očekivanja često doprinosi osjećaju nepripadanja kod mladih koji se ne uklapaju u te zadane okvire, navodi Elena.

Brošura

Na kraju večeri predstavljena je edukativno-savjetodavna brošura »Znanjem do nenasilja« koja je nastala kao dio ovog projekta. Brošura je namijenjena udrugama, cjelokupnom obrazovnom sustavu i svim građanima koji žele aktivno sudjelovati u stvaranju inkluzivnog društva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter